Foto: Marjolein van Loenen

Niet zonder eten naar bed

HENGELO - Wie zijn baan kwijtraakt en geen inkomen meer heeft kan een beroep doen op de voedselbank. Maar soms duurt het best lang voor het eerste pakketje op tafel komt of de eerste uitkering wordt gestort. In die ruimte tussen wal en schip, waar best veel Twentenaren door corona terecht kwamen, is er gelukkig zoiets als Stichting Help Anderen. Niemand hoeft zonder eten naar bed.

Dimmy Delfsma en haar partner Erik richtten zeven jaar geleden de Stichting Help Anderen op. Wat er dit coronajaar op haar af is gekomen is ongekend. “We hebben de laatste drie maanden heel veel marktmensen moeten helpen die zonder inkomen kwamen te zitten. Ik kan er soms niet van slapen. Het liefst wil ik iedereen helpen, maar dat gaat niet.” Die toewijding is haar niet in de koude kleren gaan zitten: ze overwon borstkanker en raakte overspannen. “We hebben al in geen tien jaar vakantie gehad.”

Dierenvoedselbank
De Dierenvoedselbank Zorg voor Mens en Dier Twente is onderdeel van de stichting en werkt nauw samen met het Huis voor Dieren in Hengelo. Met diervoeding en/of benodigdheden willen ze voorkomen dat mensen afstand moeten doen van hun geliefde dier vanwege hun financiële situatie. Er is ook een Kledingbank Hengelo waar mensen terecht kunnen.

160 pakketten
Hun eigen huis op de Marnixstraat 40 is opslag en inloophuis, waar mensen elke vrijdagavond van 6 tot 8 uur langs mogen komen om iets te doneren. “Normaal hebben we een vast team van 21 mensen om te helpen, maar de oudste is 76 en durfde vanwege corona niet te komen. Dus nu doen we het werk met drie personen, soms wel 160 pakketten per week.”

Kringloopwinkel
De opbrengsten van de kringloopwinkel aan de Deurningerstraat 94 spelen een grote rol. De stichting is verder afhankelijk van donaties om wekelijks pakketten voor 60 tot 100 gezinnen mogelijk te maken. Supermarkt Jumbo is hoofdsponsor, daar mogen ze elke dag voedsel ophalen dat tegen de houdbaarheidsdatum aanzit. Ze werken samen met organisaties in Almelo, Enschede, Borne en Hengelo. Met gemeentegeld uit het herstelfonds Duurzame Wederopbloei Hengelo kon de stichting ternauwernood de coronacrisis overleven.

Verder maakt Dimmy levensechte poppen voor mensen met dementie in tehuizen. “Echt met kinderwagen en een maxicosi, een enorme bron van vreugde voor eenzame ouderen.” Juist in deze coronatijd hebben mensen het erg moeilijk. Velen raken hun baan kwijt. Het kan iedereen overkomen. Meer informatie: stichtinghelpanderen.nl

Tekst: Marjolein van Loenen

Meer berichten
 
Auto zoeker