Foto: Shutterstock

Hengelo zet wifi-teller voorlopig even op zwart

HENGELO - De gemeente Hengelo is afgelopen week wakker geschud. De gemeente Enschede kwam uitgebreid in het nieuws vanwege de grote boete die het bestuur ontving omtrent de inzet van het wifitrackingsysteem dat enige tijd in gebruik was. Ook Hengelo heeft namelijk zo'n systeem, waar nu tijdelijk de stekker uit gaat.

In 2017 liet de gemeente een wifitrackingsysteem plaatsen in de binnenstad. Hiermee werden signalen van mobiele telefoons in het stadshart opgevangen met als doel om de drukte in de binnenstad in kaart te brengen. De Autoriteit Persoonsgegevens trok vorig jaar aan de bel omtrent de inzet van dit soort systemen. In het geval van Enschede was het namelijk ook op papier mogelijk om op rustige momenten individuele bezoekers te volgen aan de hand van dit systeem. Hoewel de Autoriteit Persoonsgegevens benadrukt dat er geen aanleiding is om te denken dat dit ook echt gebeurde, was de simpele mogelijkheid al voldoende om Enschede fiks op de vingers te tikken. De opgelegde boete heeft betrekking op de periode van mei 2018 (toen de nieuwe AVG in werking trad) tot 1 mei 2020, toen de gemeente stopte met het systeem naar aanleiding van deze signalen.

Hengelo telt alleen
Ook Hengelo beschikt over zo'n systeem, geleverd door hetzelfde bureau dat Enschede gebruikte: City Traffic. Zoals de naam al aangeeft, werkt het systeem met wifisignalen. Alleen wanneer WiFi op de telefoon ingeschakeld is, wordt deze geteld. De sensoren registreerden elk half uur de passanten op een aantal locaties. Waar het systeem verschilt van dat van Enschede is dat het puur en alleen kan tellen - volgen van mensen zou hier niet mogelijk zijn, waarmee Hengelo naar eigen inzicht voldoet aan de vereisten van de AVG. "Niettemin willen wij de uitspraak van de AP goed bestuderen. De gemeente Hengelo stopt daarom tijdelijk met wifi-tellingen totdat wij volledige duidelijkheid hebben over eventuele consequenties voor de Hengelose situatie. Het belang van de privacy voor onze bezoekers is en blijft een belangrijke voorwaarde voor de gemeente Hengelo.", aldus de gemeente.

Meer berichten