Samen op zoek naar het verleden van Henk ten Have

HENGELO - “Ik ben een rasechte Hengeloër”, zo schrijft de 88-jarige Ben ten Have. “Als jongste zoon van de familie ten Have word ik op mijn 88-ste levensjaar nog onverwachts met herinneringen en voorvallen uit de Tweede Wereldoorlog geconfronteerd. In het weekblad Hart van Hengelo lees ik het verhaal over de spoorman en verzetsheld Theo van Loon, die jammerlijk de oorlog niet heeft overleefd.”

U zult er misschien geen last van hebben, maar als de ouderdomskwaaltjes zich aandienen, dan wordt het korte geheugen er niet beter op, maar dingen uit het verre verleden kan men zich vaak nog precies herinneren. “Toen ik het verhaal las van Theo van Loon kwam bij mij de gedachte naar boven, of er over mijn oudere broer Henk ten Have - die in de oorlog ook fanatiek in het verzet zat - nog wat bekend is.”

Informatie gezocht
Broer Henk heeft nog gevochten bij de Grebbeberg als dienstplichtig militair tegen de Duitsers. Nadien heeft hij als ondergrondse zich dienstbaar gemaakt voor Nederland met gevaar voor eigen leven, met name in Hengelo in oorlogstijd. Ik ben op bezoek gegaan bij Ben ten Have, het was een bijzondere ontmoeting voor hem en nog meer voor mij. In de column in de Hart-krant was voorzichtig een oproep geplaatst of er nog personen waren die Ben zijn broer zich konden herinneren. Deze eerste oproep heeft een schat aan historisch fotomateriaal uit de oorlogsjaren opgeleverd. De redactie van de Hart-krant gaat het verhaal van Henk ten Have uitvoerig beschrijven, en wij maken u deelgenoot. Heeft u informatie over Henk ten Have, de verzetsstrijder die gewoond heeft in de Leusveenweg in Hengelo? E-mail: bwhave@ziggo.nl of martin@martinmeijerink.nl

Meer berichten
 
Auto zoeker