Foto: Ilvy Njiokiktjien

Programma georganiseerd voor herdenking op 4 mei

HENGELO - Jaarlijks op 4 mei worden ook in Hengelo de slachtoffers herdacht die in Nederland of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Vorig jaar was herdenken op de wijze zoals dit al jarenlang gebruikelijk was niet mogelijk in verband met de maatregelen tegen het coronavirus.

Een Stille Tocht en bloemen leggen bij het herdenkingsmonument voor het stadhuis, met aansluitend de altijd sfeervolle herdenkingsbijeenkomst in de Lambertusbasiliek, het is helaas nog steeds niet mogelijk. Om in 2021 de herdenking toch op een mooie wijze vorm te geven, is er gezocht naar een oplossing. De Gemeente Hengelo en de Stichting 4 mei Herdenkingsbijeenkomst Hengelo hebben de handen ineen geslagen en hebben een gezamenlijk programma opgezet.

Programma
Niets vindt live plaats, alle programmaonderdelen worden van tevoren opgenomen door 1Twente Hengelo. Burgemeester Sander Schelberg richt het woord tot de kijkers, hij legt bloemen bij het Joods monument in het stadhuis en onthult nieuwe Stolpersteine in de stad, bij het huis waar een Joodse familie heeft gewoond. Ook legt hij samen met enkele leden van Scouting Hengelo een krans bij het herdenkingsmonument voor het stadhuis. Daarbij wordt een erehaag rondom het monument gevormd door een aantal leden van de Scouting, Tamboerkorps Liberation en enkele Hengelose veteranen. Ook wordt het Taptoe-signaal gespeeld door Daan Wilms en vertelt Frank Krake over zijn boek ‘De Laatste Getuige’. Er wordt een gedicht voorgelezen door stadsdichter Hettie Franken genaamd ‘Mei 2021’ en de muziek wordt verzorgd door de leerlingen van Oyfo Kunstenschool, Anne Huibers, Wout Zeelte en Kiara Smedes.

Bron van licht
Het vooraf opgenomen programma wordt op 4 mei via het TV-kanaal van 1Twente Hengelo uitgezonden. De uitzending start om 19.30 uur zodat aansluitend aan deze Hengelose herdenking via NPO1 de Nationale Herdenking gevolgd kan worden. Het is te bekijken via Ziggo kanaal 40, KPN kanaal 1317 of Telfort kanaal 1428. De video is ook te zien op www.facebook.com/1twentehengelo, www.youtube.com/user/RadioHengeloTV en via de sociale media kanalen van de Gemeente Hengelo. Ook wil de gemeente u vragen om vanaf 19.30 uur een kaars voor het raam te branden. Dit is een bron van licht wat ons met elkaar verbindt.

Meer berichten
 
Auto zoeker