Regionale scoutingwedstrijden: buiten ravotten in eigen groep

HENGELO - De coronarichtlijnen van Scouting Nederland waren duidelijk: zoveel mogelijk in de buitenlucht spelen en op het eigen terrein blijven. Dat mocht de pret niet drukken voor de 20 scoutinggroepen in Overijssel die aan de jaarlijkse regionale scoutingwedstrijden (RSW) meededen afgelopen weekend. Ook bij Scoutinggroep Cunera St Marcellinus aan het Bartelinkslaantje werd meegedaan.

Drie groepen jongens en twee groepen meiden van 11 tot 15 jaar mochten zaterdag laten zien dat ze van alles zelf kunnen doen, van vuur maken tot een veldkeuken opbouwen. Daarvoor waren allerlei materialen nodig, van een rol beschuit en veel plakband, panty’s, pingpongballen tot lucifers, ontbijtkoek en waterflesjes. Vorig jaar was deze groep de winnaar van de regionale wedstrijden en ook in 2019 behaalden ze de top. Toen kwamen alle groepen uit de regio nog samen in Beckum, maar dit jaar zagen de wedstrijden er wel even anders uit: de opening was online, het inleveren van opdrachten gebeurde digitaal en de laptop speelde een centrale rol bij alles. Speciaal voor de RSW was er ook de hele dag een eigen radioprogramma van ScoutFM te horen.

Saamhorigheid
In coronatijd was het voor de betrokkenen een verademing om het saamhorigheidsgevoel weer te beleven, dingen te doen met je groepje/patrouille en de gehele groep samen, vertelt Niels Bijen, leider van de jongensgroep. “Ik heb de scouts nog even gevraagd hoe ze het vonden. De strekking was wel dat het leukste is om samen in de buitenlucht actief dingen te ondernemen en af en toe ook te ravotten. En natuurlijk dingen doen wat thuis niet kan.”

Respect
Op vrij informele wijze leren kinderen met respect naar elkaar en de natuur te spelen en opdrachten uit te voeren. “Dingen netjes achterlaten en gezelligheid rond de vuurkuil horen daar ook bij”, zegt Bijen. De nieuwe vuurkuil is in 2018 gebouwd met hulp van contacten uit het bedrijfsleven die deelnamen aan de Slingerbeurs. De vereniging aan het Bartelinkslaantje bestaat inclusief vrijwilligers uit zo’n 250 personen. Twee jaar geleden is er een insectenhotel geplaatst, dit jaar is er flink gewerkt aan onderhoud van het terrein, met houtwallen voor insecten en paddenstoelen en planten van inheemse boomsoorten.

Tekst: Marjolein van Loenen

Meer berichten