Foto: Marjolein van Loenen

Kom maar op met die droge zomers

HENGELO - Er wacht ons weer een droge zomer. Dat hoort bij klimaatverandering: ander weer. Extreem veel regen in herfst en winter en extreem droge, hete zomers zijn de nieuwe realiteit. In de Hengelose vlag staat de beek afgebeeld, symbool van de bekenstad. En daarin zit nu juist de oplossing voor de toekomst.

Simpel gezegd: het teveel aan regenwater gaat Hengelo verzamelen voor droge tijden. “Dat mooie, schone regenwater willen we niet meer in de riolering, want bij de zuivering moet je dat er dan weer uithalen. We brengen het naar onze beken,” vertelt Rob Heukels, beleidsmedewerker waterhuishouding & riolering in de gemeente Hengelo op YouTube vlogserie Earth Hour Hengelo.

Groenblauwe stad
Dit beleid baseert zich op het idee dat door met de natuur samen te werken, steden fijnere plekken worden. “We kunnen de natuur taken laten vervullen die we traditioneel aan de techniek overlaten, zoals waterberging en verkoeling”, aldus ingenieur Hiltrud Pötz, directeur van atelier Groenblauw. Ze schreef onder andere het boek ‘Vormgeven aan stedelijk water’.

Regenwater opvangen
Op verschillende plekken in de stad zijn of worden rioleringen losgekoppeld van het regenwater. Opgevangen regenwater moet eerst vastgehouden worden, want dat kan de beek niet verwerken. Dat gebeurt in ruimtes onder een parkeerplaats, of onder het nieuwe marktplein. “Eronder komt een hele grote buffer voor regenwater. Dat water wordt dan gebruikt voor het groen, de bomen en beplanting in de hele stad.” Ook de Deldenerstraat is opnieuw ingericht met bomen en kratjes onder de weg om grondwater op te vangen en in tijden van droogte te gebruiken voor de bodem. In natuurgebieden buiten de stad is de aanhoudende droogte straks ook een probleem. “In overleg met boeren zijn stuwen en schotjes een alternatief voor drainage, zo kunnen ze het regenwater langer vasthouden”, vertelt Heukels. En in het Lonnekermeer worden naaldbomen vervangen door loofbomen, die houden meer water vast.

Beken in Hengelo
Hengelo heeft heel veel mooie beken, die vaak vrij onzichtbaar zijn voor de inwoners. De Elsbeek bijvoorbeeld, tussen Oude Molenweg en Koekoeksweg, komt vanaf Enschede, loopt vanaf de Kashbah in Driene naar de parkeerplaats van Welbions. De Drienerbeek komt vanaf de andere kant en stroomt in de Elsbeek. Vanaf daar stroomt de Drienerbeek de stad in. Gemeente en Waterschap hebben daarom een nieuw plan voor wandelpaden langs de beken en meer groen langs het water. “Vanaf de buitengebieden kunnen we in de toekomst langs een beek helemaal naar het centrum wandelen,” zegt Heukels.

Voor meer informatie: www.groenblauwtwente.nl

Tekst: Marjolein van Loenen

Meer berichten
 
Auto zoeker