<p>Eikenprocessierupsen</p>

Eikenprocessierupsen

(Foto: Wim Bakker)

Bestrijding eikenprocessierups begint zondagavond

HENGELO - De eerste eikenprocessierupsen kwamen op 1 april uit het ei. Daarna volgden enkele koude nachten. Té koud voor de rest van de eikenprocessierupsen om uit te komen én om de preventieve behandeling van de eikenprocessierups op te starten. De voorspellingen zijn nu gunstiger! Daarom start Gildebor vanaf zondagavond 18 april met het preventief behandelen van gemeentelijke zomereiken. Gildebor komt daarvoor de komende weken tussen 20.00 en 02.30 uur in heel Hengelo twee keer langs.

Bij de behandeling worden er ‘s nachts aaltjes in de eiken gespoten. Aaltjes leven normaal onder de grond en kunnen niet tegen UV-licht, ze doen hun werk dus het beste in het donker. Na het behandelen van de bomen zoekt een aaltje een jonge eikenprocessierups op. Het aaltje dringt de rups binnen. Daardoor gaan de rupsen dood voordat ze overlast kunnen veroorzaken. Elke boom wordt twee keer bespoten. Dit maakt de kans op slagen het grootst. Met de behandeling van de zomereiken in Hengelo hopen de gemeente en Gildebor de eikenprocessierups, net als vorig jaar, zoveel mogelijk te beperken. De resultaten van vorig jaar: 20 tot 30% minder nesten ten opzichte van 2019 én een afname in omvang van de nesten tussen de 60 en 65%.

Preventieve aanpak
Hoort u de komende weken tussen 20.00 en 02.30 uur veel lawaai? Dat zijn de medewerkers van Gildebor die bezig zijn met het bestrijden van de rupsen. “De machines die we gebruiken zijn op een aantal punten aangepast en verbeterd in vergelijking met vorig jaar. Het rendement lag vorig jaar op een aantal locaties lager dan verwacht. Door de machines aan te passen, verwachten we dat we ook op die plekken een beter resultaat behalen. We gebruiken bijvoorbeeld andere spuitmondjes op de vernevelaar. Daardoor komt er meer vocht in de boom. De boom blijft langer nat, zodat het aaltje meer tijd heeft om een eikenprocessierups te vinden. Ook is er een extra machine aangeschaft waardoor we nog sneller kunnen werken”, aldus Maico Oude Lenferink van Gildebor,

Meer berichten
 
Auto zoeker