Aandacht voor Eric

HENGELO - Eric Hochstenbach is bij veel lezers inmiddels aardig bekend; geboren met een beperking en strijdbaar voor een beter leven. Niet alleen voor zichzelf, maar voor iederéén met een beperking. En dat al meer dan 20 jaar.

Jaren geleden trof ik Eric op het terras in Hengelo. Hij sprak mij aan, en mijn reactie was; ben jij dronken. Maar deze opmerking heeft mij gebracht en gemaakt tot medestrijder van en aandachtvrager voor Eric en zijn medemensen met een aangeboren of dan wel gekregen beperking. Waar lotgenoten met een beperking dikwijls tegenaan lopen is vaak bij de eerste confrontatie met de medeburgers zonder beperkingen. Men ziet dan wel of niet de beperking en denkt dan vaak dat het bij hem of haar in de bovenkamer niet goed zit. Jarenlang vraagt Eric om aandacht. De ontvangst om aandacht te krijgen is veelal minimaal. Toch is Eric Hochstenbach een man, zo heb ik ervaren, die niet bij de pakken gaat neerzitten.

In actie
Eric voerde in coronatijd een videogesprek met Marijke van Beukering (Tweede Kamerlid CDA). Zij heeft in haar portefeuille de Participatiewet. Marijke heeft hem toegezegd dat ze tot actie gaat komen. Het is een moeilijke weg om iemand in Den Haag te enthousiasmeren en ook de landelijke media toont weinig of geen belangstelling voor de medeburgers in onze samenleving met een aangeboren dan wel gekregen beperking. De tijdelijke minister van gehandicaptenzaken Rick Brink geeft ondanks de aandacht die Eric meerdere malen bij hem heeft gevraagd niet thuis. De verwachtingen voor aandacht? Mogelijk had Eric te hoge verwachtingen van Rick Brink. Ook Lucille Werners (Tweede Kamerlid, CDA) staat niet op de barricaden ondanks haar eigen beperkingen.

Eric op TV
Wij hier in Twente en met name Hengelo laten Eric niet alleen staan. Ik heb hem mede aangezet en geactiveerd om door te zetten en vorig jaar kwam van zijn hand het boekwerk ‘Gelukkig ik leef nog’. Het was Matijn Nijhuis werkzaam bij RTV Oost die in 2018 al aandacht vroeg voor mensen met een beperking. In een artikel in de regionale krant riep hij op: “Laat mensen met een handicap gewoon op de TV zien”. En nu gaat Eric zijn vervolg doorbraak maken. Eerst was er zijn boek en nu is het onze regionale radio- en TV-zender die aandacht schenkt aan Eric en zijn lotgenoten. Blijf niet langs de zijlijn staan, steun Eric door een mail te sturen naar hochstenbach_eric@hotmail.com of steun op Facebook: Daar lusten de honden geen brood van. Belangstelling voor meer? Zie RTV Oost’s YouTube-kanaal en programma RTV Oost.

Foto en tekst: Martin Meijerink

Meer berichten
 
Auto zoeker