Foto: Galerij Pook

Kunst is er voor iedereen

HENGELO - Het stadhuis is binnenkort 10 bijzondere kunstwerken rijker. Gemeente Hengelo heeft voorstudies van de Twentse kunstenaar Riemko Holtrop gekocht. Terwijl de gemeente met de aankoop van de tegelmozaïeken € 3.595 heeft neergeteld, ligt ook voor gewone mensen dure kunst binnen handbereik.

Holtrop (1914-1996) was een van de toonaangevende figuren in het regionale kunstleven van na de oorlog. Bijna een kwart eeuw na zijn dood dreigde voor Holtrop de vergetelheid, zo berichtte Herman Haverkamp van Tubantia een dikke anderhalf jaar geleden. Musea zouden in zijn werk niet geïnteresseerd zijn en door de pandemie lagen exposities stil.

De kunst van echte kunst
Hoe komt de gewone mens aan kunst in huis? De pionier van de kunstuitleen, voormalig zangeres Wies Hendriks en haar zoon Godfried van Oostrom, van galerie en kunstuitleen De Pook vertellen: “Iets moois op de muur, een mooi onderwerp voor gesprek, wat je na een paar maanden kunt ruilen voor iets nieuws. Dat is wat kunst in huis kan betekenen.” Zo’n 300 klanten maken gebruik van de uitleen, vanaf 98 euro per jaar. De galerie bestaat inmiddels ruim vijftig jaar en wordt door Wies en Godfried samen beheerd.

Collectie
Toen Wies de kunstuitleen in 1970 begon met haar man, kunstschilder en beeldhouwer Wim van Oostrom, startte ze met 30 verzamelde werken. Nu schat ze de collectie op zo’n 1500 schilderijen van acryl of olieverf en bronzen beelden. De duurste is wel 10 duizend euro. “Ik selecteer op kwaliteit, het moet mij ook echt aanspreken. Godfried heeft dezelfde smaak als ik,” vertelt ze. Enkele van de bekendste in haar collectie zijn Anton Heyboer en Albert Mol. “De werken van Eef de Weerd behoren tot onze topdoeken,” zegt ze. Enkele bekende Hengelose kunstenaars in de collectie zijn Jan ten Voorde, Jan van der Leest, Jan Baetsen en Jozef de Bot. Op de website is de hele collectie te zien.

Exposities
“Bel voor een afspraak en haal laagdrempelig kunst in huis, zonder aan iets gebonden te zijn: je mag met een abonnement vier keer per jaar ruilen.” Het wachten is nu op het sein coronavrij voor het houden van exposities. Er is ongetwijfeld veel nieuwe kunst gemaakt tijdens de lockdown. Voor meer informatie: www.depook.nl

Tekst: Marjolein van Loenen

Meer berichten
 
Auto zoeker