Foto: Gemeente Hengelo

Kale markt wordt groene oase

HENGELO – Minder winkels, meer wonen. Minder beton, meer groen. De hele gemeenteraad heeft ingestemd met het 8 miljoen euro plan voor de binnenstad. Bewoners en ondernemers van Hengelo hebben gesproken en de peilingen liegen er niet om: het stadsbestuur slaat de goede weg in.

Bewoners willen een groen doe-plein met een lintmarkt door de stad, aldus Martin Poorthuis, communicatieadviseur bij gemeente Hengelo. “Het plan is ontstaan uit inbreng van veel Hengeloërs en moet leiden tot een compacter centrum en herinrichting van de markt.” De eerste schep gaat mogelijk in oktober al de grond in, een renovatie die duurt tot eind 2022. De nieuwste bouwtechnieken moeten helpen om hetere, drogere zomers het hoofd te bieden en grote pieken in regenval op te vangen.

Bewoners nu al positief
De nieuwe binnenstadsvisie van de gemeente werpt zijn vruchten af, zo blijkt uit de Binnenstadpeiling 2020 van onderzoeksbureau Kennispunt Twente die het HengeloPanel uitvoert voor de gemeente. De waardering voor de binnenstad stijgt voor het tweede jaar op rij. Ten opzichte van een jaar eerder zijn zes van tien punten flink hoger beoordeeld en geen enkele lager. “De gemeente geeft ons regelmatig onderzoeksopdrachten voor het panel en gebruikt dit bij beleidvorming,” aldus Arthur Scholte, senior onderzoeker. Voor de nieuwste binnenstadspeiling zijn 2338 panelleden uitgenodigd en hebben 865 de vragenlijst ingevuld. Statistisch gezien is dit goed genoeg om heel Hengelo te vertegenwoordigen. Dat neemt niet weg dat Scholte ‘grote schoonmaak’ in het panel heeft gehouden. “Nu zijn er nog 1800 leden over en we zijn altijd op zoek naar nieuwe deelnemers.”

Ondanks leegstand
De positieve peiling valt best te rijmen met de huidige flinke leegstand zoals in winkelcentrum de Brink en langs de Marskant, vindt communicatieadviseur Poortman. “Sinds de kredietcrisis 2010/2011 is de leeglopende binnenstad een landelijk beeld geworden.” Ondernemers en vastgoedbezitters kunnen de leegstand aanpakken, maar eerst is het zaak om meer bezoekers aan te trekken. Hengelo is eigenlijk geen ‘echte’ winkelstad zoals andere steden in Nederland met rond de 100 duizend inwoners, waar bezoekers specifiek op het winkelaanbod afkomen. De grootschalige renovatie van de binnenstad geeft Hengelo een unieke concurrentiepositie en richt zich op andere redenen voor bezoek: culturele activiteiten, ontspanning en genieten in de buitenlucht. De bekende bronzen beren krijgen een ereplekje bij de nieuwe vijver.

Iedereen z’n zegje
Alle inwoners uit de gemeente Hengelo vanaf 18 jaar kunnen lid worden van het HengeloPanel. Meer informatie: http://www.hengelopanel.nl

Tekst: Marjolein van Loenen

Meer berichten
 
Auto zoeker