Slimmer met Katarzyna Brandhoff

Ik ben Katarzyna Brandhoff en ik geef vanaf 27 mei een cursus ‘Kennismaken met Pools’ bij de Volksuniversiteit in Hengelo (onder voorbehoud; we hopen op versoepeling van de beperkende maatregelen rondom Corona).

Sinds 1993 woon ik in Nederland. Voordat ik naar Nederland kwam, gaf ik op een basisschool in Polen in de hoogste klassen les, met taal als specialiteit. Ik ben afgestudeerd aan de universiteit van Bydgoszcz, richting pedagogiek. Ik ga graag naar Warschau, daar is veel te zien en ik ontdek er steeds nieuwe dingen. Behalve dat ik het leuk vind om mensen de taal te leren, vind ik het ook belangrijk om af en toe iets over het land en de mensen te vertellen.

Polen kent een aantal wereldberoemde personen zoals Frederic Chopin en Marie Curie. Er is een belangrijke filmcultuur en er zijn nogal wat tradities die niet in Nederland voorkomen. Het land heeft stranden en hooggebergte en er zijn bezienswaardigheden zoals oude steden en kastelen. Het land kent veel natuurschoon, meestal beschermd, doordat er nationale parken van zijn gemaakt. De Europese bizon komt er in het wild voor en in het zuidoosten leven beren. Voor de watersporters zijn er honderden meren. In de winter ligt er in de bergen veel sneeuw en kan je er prima skiën. Polen is dichterbij dan veel mensen denken, in ongeveer zeven uur ben je er met de auto. De taal is misschien wat lastig door de uitspraak en de naamvallen. Het Poolse alfabet kent ook een aantal letters meer dan het Nederlandse alfabet. Toch is de taal goed te leren. De meeste klanken heb je zo onder de knie. En, als je thuis een beetje oefent, kan het best snel gaan.

Katarzyna Brandhoff

De Volksuniversiteit Hengelo organiseert gedurende het jaar weer uiteenlopende cursussen en workshops voor een brede doelgroep. Leuk, leerzaam en inspirerend! Kijk voor het actuele aanbod en meer informatie op de website: www.volksuniversiteit-hengelo.nl

Meer berichten
 
Auto zoeker