Column: Als sneeuw voor de zon

De wereld leek even stil te staan na de sneeuwbuien van afgelopen weken. Hengelo gehuld in een witte deken. Geen grijs asfalt, geen zwarte blubber maar alles helder wit. Het leek alsof Hengelo ineens een vredige stad was geworden.

Ik had haar beloofd met haar mee te gaan naar een afspraak in het ZGT. Op voorhand ook voor haar en mij mondkapjes geregeld en het lukte mij ondanks de oproep om binnen te blijven, haar in een rolstoel ter plekke bij de arts te krijgen. De vrijwilliger kwam haar terugbrengen bij de auto en we rijden door de stad. Maandagmiddag, spelende kinderen op sleetjes voortgetrokken door vaders en moeders. Hengelo komt even weer op adem zo te zien. Ik moet alle moeite doen om op de weg te blijven, maar ze geniet.

Ze praat honderduit van achter haar mondkapje, ze wil mij laten herbeleven haar winterse perioden in en rond haar wijk het Weusthag in Hengelo. Schaatsen op de vijver en op de ijsbaan bij de Van Alphenstraat. Ze is weer thuis en ik begeef mij op weg naar huis. Grote daad, kleine moeite is de gedachte die in mij opwelt. Thuis trek ik mij terug in mijn coronavrije kamertje, mijmer en schrijf.

Dan lees ik in de krant dat het café de Kleine Burgemeester gaat sluiten. Niet omdat de waard zich zorgen maakt over de maaltijdbezorgers, want je kunt ze gemakkelijk volgen waar ze de bestelling bezorgen. In de witte sneeuw laten ze de sporen na.

Er zijn heel wat witte plekken in Hengelo aldus Henk Poort van Stichting Twente Hart Safe. Hij doelt dan op de levensreddende AED’s. Het moet beter, fijnmaziger. Immers elke seconde telt, roept Henk die zich inzet voor een dekkend netwerk van deze apparaten. Hengelo, stad van roestend cottenstaal, het staal dat ook gebruikt is om het kunstwerk voor het kantoor van Welbions te verfraaien. Hengelo, stad waar een ieder zich wel (bions) mag bevinden.

De sneeuw is verdwenen als sneeuw door de zon. Een coronavrij Hengelo ook dat gaat lukken. We gaan weer genieten in de metaalstad op een Hengeloos terras in de zon. En vergeet niet op 21 maart wordt Geesje Voerman 90 jaar. Stuur een kaartje, kleine daad goede gevoelens. Haar adres: Geesje Voerman, Woolderesweg 47 7555 LH in Hengelo.

Reactie: Knipkaatje@gmail.com

Meer berichten