Art Brut Biënnale krijgt status van beeldbepalend evenement

Art Brut Biënnale krijgt status van beeldbepalend evenement

HENGELO - De provincie Overijssel heeft besloten om de kunstmanifestatie Art Brut Biënnale die sinds 2012 plaats vindt in Hengelo aan te merken als Beeldbepalend evenement in Overijssel. Met deze status komt de biënnale in het rijtje te staan van onder andere de FBK Games, Military Boekelo en CSI Twente.

Voor de organisatie van de Art Brut Biënnale is dit een geweldige erkenning. Aan de status is een substantieel bedrag verbonden van in totaal € 114.400 te verdelen over de edities van 2021 en 2023. Een substantiële bijdrage waarmee de begroting voor het evenement van 2021 vrijwel gedekt is. Eerder ontving de organisatie al een fors bedrag van het landelijke Participatie Fonds. Naast deze beide toezeggingen kan de organisatie rekenen op bijdragen van de participerende zorginstellingen in Twente zoals onder meer Aveleijn, Mediant en de Twentse Zorgcentra en landelijke fondsen. De organisatoren hopen dat de editie die in 2020 helaas niet kon doorgaan in verband met de coronaregels wel in september 2021 kan plaatsvinden. Het doel van de biënnale is om kunstenaars met een psychische aandoening of een verstandelijke beperking die herkenning en waardering te geven die ze verdienen door een grote kunstmanifestatie te organiseren voor de bijzondere kunst die ze maken. In 2018 waren rond de 800 werken te zien in de tentoonstelling van 150 kunstenaars. Naast een kunstexpositie is er een kunstbeurs met werk van ateliers uit binnen- en buitenland, zijn er performances, poëzie, muziek en workshops. Tijdens de biënnale, die wordt gehouden van 17 t/m 26 september, worden doorlopend rondleidingen verzorgd.

Internationaal 
De biënnale, die sinds 2019 lid is van de European Outsider Art Association, toont kunst van deze kunstenaars uit vele landen van Europa en daarbuiten. Voor de komende editie zijn al afspraken gemaakt met kunstenaars en instellingen uit o.a. Rusland, Polen, Frankrijk en Denemarken en wordt net als in 2018 deelname verwacht uit Japan. Daarnaast hoopt men dit jaar ook werk uit Afrikaanse landen te kunnen tonen. De organisatie bezoekt zoveel mogelijk de kunstenaars en instellingen en is op zoek naar werk met een grote zeggingskracht. Het aanbod is groot maar de kwaliteit staat voorop. Ook kunstenaars uit de regio zullen vertegenwoordigd zijn tijdens de biënnale van 2021. Het evenement is nu al het grootste in haar soort in Europa met een aantal van rond de 15.000 bezoekers en wil verder groeien tot een beeldbepalend evenement in Europa waarbij gestreefd wordt naar een bezoekersaantal van 25.000 uit binnen- en buitenland.

Op zoek naar locatie
Tot nu toe vond de biënnale plaats in de twee grote fabriekshallen van het Hazemeijer complex. Dat is voor de komende editie niet meer mogelijk nu een van de hallen een permanente bestemming gaat krijgen dit jaar. De organisatie is dus opzoek naar een nieuwe locatie van minimaal 3.000 m2 en hoopt deze te vinden in Hengelo. Het evenement is net als voorgaande edities gratis te bezoeken en een locatie dicht bij het centrum heeft de voorkeur. Tips voor een passende locatie zijn welkom en kunnen gemeld worden via j.noltes@artbrutbiennale.nl

Meer berichten