Kunststichting HeArtpool heeft na 20 jaar nieuwe voorzitter

HENGELO - Een nieuw jaar betekent ook vaak nieuwe personele wijzigingen. Zo ook bij de kunststichting HeArtpool. Jan Noltes zwaaide na ruim 20 jaar af als voorzitter.

In 2000 nam Noltes tijdelijk het voorzitterschap over nadat notaris Jan Jaap Swerms Suwijn aangaf deze rol, vanaf de oprichting in 1997, niet langer te willen vervullen. Aan dit tijdelijke voorzitterschap komt nu dus na 20 jaar een einde. Het voorzitterschap wordt nu voor een periode van drie jaar voortgezet door Wil Kuipers. Noltes was destijds al deelnemer van HeArtpool en werd in 1998 in het bestuur gevraagd omdat hij ook al in het bestuur van het Hengelose Kunstcentrum zat en de stichting graag een verbinding met het Kunstcentrum zocht. Dat dit al snel tot een voorzitterschap van HeArtpool leidde was voor hem een grote verrassing. “Ik heb het altijd een bijzondere eer gevonden om de stichting te mogen voorzitten”, aldus Noltes.

Actief bestuur
“HeArtpool heeft een werkzaam bestuur. Dit houdt in dat alle activiteiten door ons als bestuur niet alleen geïnitieerd maar ook uitgevoerd en gefinancierd worden. Het heeft mij persoonlijk in staat gesteld niet alleen met vele kunstenaars te mogen kennismaken, waaronder de top van de Nederlandse schilderkunst, maar ook met de directeuren van de belangrijkste musea in het land en daarbuiten. Naast hoogtepunten als het persoonlijk contact met Karel Appel en Constant Nieuwenhuis, beiden samen met Theo Wolvecamp lid van de beroemde CoBrA groep, was de jubileum editie van de 10e tweejaarlijkse Wolvecampprijs een memorabel gebeuren. Het is ons gelukt om vijf oud-voorzitters samen in één jury bijeen te brengen: Rudy Fuchs, Wim van Krimpen, Hendrik Driessen, Anna Tilroe en Chris Dercon. Het is een hele tour geweest om Dercon, destijds directeur van Tate Modern in Londen, naar Nederland te halen om te jureren. Hij was de eerste voorzitter van de Wolvecampprijs in 1998 en toen nog directeur van museum Boijmans van Beuningen. Deze unieke jurysamenstelling zegt ook iets over de status die onze stichting in het Nederlandse beeldende kunstlandschap heeft verworven.”

Deels nieuw bestuur
Naast Noltes nam ook Anneke Kuipers-Bollen per 1 januari afscheid als bestuurslid. Zij was ruim tien jaar secretaris en naast Jan Noltes de drijvende kracht van de stichting. Naast Wil Kuipers zijn recentelijk Jeroen Brok en Coen Wissink toegetreden tot het bestuur en nam Wyneke Pauw de taken van secretaris per 1 januari 2021 over. Zo is het bestuur mooi op sterkte.

Meer berichten
 
Auto zoeker