Column: Overdenking 2020

Column: Overdenking 2020

Ik bedacht mij de afgelopen dagen nog, hoe gelukkig ik mij voel, omdat de afgelopen jaren zoveel mensen (ook Hengeloërs) zomaar in mijn leven zijn gekomen. En dat ze mij hebben veranderd en dat nog steeds blijven doen. Het voelde voor mij als thuis, het thuis zijn.

Ze gingen met mij mee en regelden mijn terugkeer naar Oldenzaal; mijn geboortestad, alweer ruim 13 jaar geleden. Toch werden de wekelijkse contacten in Hengelo in stand gehouden bij de zaterdagmiddag-samenkomsten aan de stamtafel bij Rikie en Jose in restaurant Nationaal. Het voelde goed, al die mensen die op hun manier bijeenkwamen om te verhalen. Verhalen die werden verteld daar, op die plek over kunst en cultuur, over armoede en verdeeldheid en politiek. Over zorg en eenzaam zijn en eenzaam voelen. Wij de mensen waren dicht bij elkaar en het voelde als praten in de huiskamer. We vormden als het ware een huis. Nu bijna een jaar later denk ik aan die stamgasten die ziek werden en aan de rand van het leven je nog benaderden om nog even te praten. Wij hielden van ze en het leek dat ik de sporen van hun leven in mijn handen kon zien. Het deed mij beseffen dat ik heel zorgzaam moest omgaan met dat kostbare geschenk dat hen was gegeven en waarvan ze mij deelgenoot maakten.

We hebben sporen in elkaar nagelaten, en dat was goed. Spoorspijkers hebben we geslagen, en dwarsliggers zijn we overgestoken. De opgeworpen ballast heeft het pad dat we zijn gegaan sterker gemaakt. Vandaar dat we de moed en de hoop niet hebben opgegeven. Op een onzichtbare manier hebben we samen de bedding wat verlegd en versterkt. Voor ons is het einde van de pandemie in zicht, anderen hebben de strijd niet kunnen overwinnen. De nog huidige stadsdichter Hetty Franken heeft met haar woorden en gedichten ons aangezet om te overdenken. De gedreven Freule van de Nacht heeft bewezen dat ook zonder geldelijke ondersteuning mens en maatschappij tot groei en bloei kunnen worden gebracht. Eric Hochstenbach, een doorzetter en bikkel, die zich blijft inzetten voor de medemens met beperking. Wij gaan de strijd winnen, ook in Hengelo. De nieuwe stadsdichter zal met haar inspirerende woorden aan het nog onbeschreven blad woorden en regels toevoegen die ons aanzetten tot overdenking en inspiratie. De nieuwe nachtburgemeester die in de nachtelijke uren een museum tracht te gaan toevoegen aan de kunstminnende metaalstad Hengelo. Met al dat goede gericht op mens en maatschappij wens ik u een gezond en corona-vrij jaar toe.

Kaatjeknip januari 2021
Reactie E: knipkaatje@gmail.com

Meer berichten
 
Auto zoeker