Vaccinatie gaat eindelijk van start: ook Twente vaccineert eerder

Vaccinatie gaat eindelijk van start: ook Twente vaccineert eerder

TWENTE - Het jaar 2020 ligt weer achter ons. Een bijzonder jaar met veel dieptepunten. Inmiddels lijkt er einde aan het licht van een donkere tunnel. Er is een vaccin waarmee we uiteindelijk - hopelijk - weer terug kunnen naar het normale leven. Hoe gaat het vaccineren er de komende tijd uit zien?

Deze vrijdag gaan de vaccinaties in Nederland officieel van start. Als eerste in de GGD-regio’s Hart voor Brabant, Rotterdam en Utrecht. Komende maandag start men dan in de regio’s Amsterdam, Drenthe en Haaglanden. Volgende week vrijdag, 15 januari vaccineert men dan in heel Nederland. Er zijn in totaal 25 vaccinatielocaties opgezet, in Twente haalt men de prikken in Enschede, waar eerder al een test- en vaccinatielocatie opgezet is op een parkeerterrein van de Universiteit Twente.

Eerder vaccineren
De geplande vaccinatiedatum van 15 januari is drie dagen eerder dan aanvankelijk gepland. De GGD’en hebben in de feestdagen veel werk verricht om dit wat te vervroegen; iedere dag is meegenomen om mensen zoveel mogelijk bescherming te bieden.

Prik halen
Als eerste worden nu medewerkers in de zorg gevaccineerd- ziekenhuispersoneel, mensen die werken met kwetsbare groepen in verpleeghuizen en instellingen, medewerkers uit de gehandicaptenzorg, wijkverplegers, WMO-ondersteuners en anderen die binnen deze zorgdoelgroep vallen. Vroeg in februari moet iedereen dan voor de tweede keer gevaccineerd zijn.

Grote klus
Voor de GGD is het vaccineren op deze schaal een hele uitdaging. In de eerste vaccinatieronde worden 225.000 zorgprofessionals geprikt en in totaal worden zo’n 400 prikkers ingezet. Daarnaast moest er ook achter de schermen het nodige geregeld worden; zoals het opzetten van een callcenter en achterliggende ICT voor het maken van alle afspraken en beheer van gegevens.

Vervolg
Op dit moment is nog niet zeker op welke termijn ook de ‘gewone Nederlander’ gevaccineerd zal worden en in welke volgorde. Een en ander zal ook afhangen van eventuele bijwerkingen die aan het licht komen bij vaccinatie op grotere schaal en andere, onvoorziene tegenslagen. Als eerste zullen de kwetsbare groepen gevaccineerd worden. Een realistische verwachting is dat het nog wel tot na de zomer gaat duren voor iedereen een vaccin heeft gekregen. Het versoepelen van maatregelen zal hoe dan ook geleidelijk gaan, waarbij we moeten waken voor het te snel loslaten van deze regels en adviezen.

Groot belang
De overheid en GGD’en hopen dat mensen hoe dan ook goed gehoor geven aan de oproep om te laten vaccineren. Pas wanneer een groot deel van de bevolking gevaccineerd is, zijn we optimaal beschermd. Niet iedereen kan op medische gronden gevaccineerd worden. Door u wel te laten vaccineren vormt u ook onderdeel van een belangrijke buffer tussen deze groep en anderen die het virus hebben. Het belang van een hoge vaccinatiegraad is al decennia aangetoond; veel ziekten waartegen we als kind gevaccineerd zijn, zijn vrijwel compleet uitgeroeid.

Meer berichten