Verlichte Lambertus siert de binnenstad
Foto: Aron Nieuwenhuis

Verlichte Lambertus siert de binnenstad

HENGELO - Sinds vorige week is elke avond de nieuwe bescheiden verlichting van de Lambertusbasiliek te bewonderen. Dit is onderdeel van een groter plan om de binnenstad aantrekkelijker te maken.

Lichtarchitect Jeroen Jans van New Urban View ontwikkelde een 3D-model en zo is het ook gerealiseerd. De officiële onthulling kon helaas niet plaatsvinden. Op 17 december werd de nieuwe belichting aangezet, de knop werd virtueel omgezet. De basiliek kan nu in alle kleuren van de regenboog verlicht worden, speciaal voor bijzondere situaties. De basiskleur voor de basiliek is een warme witte kleur. Naast een verlichte basiliek zijn er ook in de rest van de binnenstad allerlei verlichte ‘eyecatchers’. Dit zijn mooie gezamenlijke initiatieven van Stichting Centrum Management Hengelo, Hengelo Promotie, Gemeente Hengelo en Provincie Overijssel, om wat licht te brengen in deze, toch wel heel erg donkere, dagen. Wethouder Gerard Gerrits: ‘’Het verlichten van gebouwen en de openbare ruimte brengt ‘s avonds en ‘s nachts sfeer en gemoedelijkheid.’’

Mooi aanzicht
Het verlichten van de Lambertusbasiliek bevordert het aanzicht van de binnenstad. Het centrum moet weer vitaal en levendig worden, met minder leegstand en meer bezoekers. In dit kader startte in 2017 een proef met zogeheten ‘belevingsverlichting’. Dat is verlichting waarvan de kleur aangepast kan worden voor bijvoorbeeld evenementen of een maatschappelijk thema. Vanaf de herinrichting van de Enschedesestraat is de proef vertaald naar een lichtvisie. Belangrijke uitgangspunten zijn: samenhang van het licht tussen de straatverlichting, het aanlichten van gebouwen en de belevingsverlichting. Daarnaast is ook de omgeving altijd een belangrijk aandachtspunt geweest, denk aan verduurzaming en het terugdringen van lichthinder en lichtvervuiling. Dit plan is inmiddels doorgevoerd in veel delen van de binnenstad, zoals de Pastoriestraat, het Marktplein, Industrieplein, BurgemeesterJansenplein, Enschedesestraat, Drienerstraat en de Langestraat.

Rondje basiliek
Over een paar jaar is het rondje om de basiliek weer mogelijk. De Herstructureringsmaatschappij Overijssel (HMO) heeft de Lambertuspassage gekocht en gaat samen met alle betrokken partijen aan de slag met de herontwikkeling van het gebied. Zodra er een goed plan ligt kan de sloop beginnen. Daarna wordt ook de laatste 10% van de verlichting gerealiseerd. ‘’De onthulling van de verlichting van de basiliek was een mooie kroon op het werk geweest, ook voor alle partijen die dit mogelijk hebben gemaakt’’, aldus wethouder Gerrits. Het resultaat is te danken aan een goede samenwerking tussen gemeente, Parochie De Goede Herder, New Urban View en de Erfgoed Cultuur Commissie.

Meer berichten