Column: Wachten op betere tijden

Column: Wachten op betere tijden

Zaterdagmorgen op weg naar Renate de Frankrijker. Ze had mij uitgenodigd bij de opening van haar expositie ‘Spoor terug in de Textiel’. Het historische stationsgebouw in Delden biedt goede mogelijkheden aan kunstenaars een plek te verschaffen om een expositie te houden. Station Delden het loket Perron 1. Voor mij kwamen direct weer beelden op mijn netvlies uit mijn spoorperiode. Stationsbeambten Ruppert en Diek en het verhaal van machinist Henk Kelder ‘de broenenhond’ keerde weer terug in mijn herinneringen. Voor een jaar geleden zocht Renate de Frankrijker met mij contact inzake de Italiaanse gastarbeiders in Twente. Mijn twee Italiaanse vrienden Marcelle Cimballi en Salvatore Ierna deed ik direct in de aanbieding. Ik was er van overtuigd dat deze twee Italiaanse vrienden de mooie textielverhalen wel wilden delen en doorgeven. Prachtige verhalen die deze twee Oldenzaalse Italianen weten te vertellen. En zo geschiedde. Het verhaal van Renate de Frankrijker leest u elders in deze krant. En ik prijs u aan om de expositie van haar te gaan bezoeken, echt de moeite waard.

Rond twee uur naar Hengelo. Het blijft winderig en koud. Het plein voor het stadhuis ligt er troosteloos en verlaten bij. Café Nationaal, de Blauwe Engel, de Wezen waar zouden ze zijn. Potdicht; geen publiek geen gezellig samenzijn. Wat me wel opviel en waar ik even de tijd voor heb genomen en aandacht aan heb gegeven waren de graffiti kunstwerken op de muur waar de horecawand moet gaan verschijnen. Kunstenaars weten ook in sombere tijden de mensen op te vrolijken. Prachtige oogstrelende creaties uitzonderlijk mooi en veelzijdig. Complimenten, even stilstaan en gekeken naar de composities die mannen en vrouwen aan de gevel hadden toegevoegd en die weer zullen worden weggevaagd.

De markt werd druk bezocht en heb ik ervaren dat het publiek zich redelijk hield aan de voorgestelde coronaregels. Vishandel Wekking was blij met de Hartkrant waarin het gedicht van de geboorte van Tess was afgedrukt. Voldaan met een dorade op weg naar huis. Nog even naar een van de boegbeelden van de stad de Lambertus. Kaarsje opgestoken voor de pastorale medewerkster in mijn woonplaats want Maroesjka steekt wekelijks een kaarsje op voor ons. Hengelo bereidt zich voor op sinterklaas en kerst, de sombere tijden houden nog even aan maar ik voel en weet wel haast zeker dat de Hengelose wind met kracht het virus uit de stad krijgt. Er zullen weer andere tijden aanbreken zoals voorheen. Hengelo is herrezen uit de puinhopen destijds en dat zal ook nu gebeuren. We treffen elkaar in betere tijden.

Kaatjeknip november 2020
Reactie: Knipkaatje@gmail.com

Meer berichten
 
Auto zoeker