45 jaar Kreenk vuur de Twentse Sproak
Foto: Gebruiker

45 jaar Kreenk vuur de Twentse Sproak

TWENTE - Vrijdag 21 november vierde de Kreenk vuur de Twentse Sproak de 45e verjaardag. Dit werd gevierd met het uitbrengen van het jubileumboek ‘En noe verdan’.

Toen het 45 jaar geleden niet zo goed ging met de Twentse taal werd de Kreenk vuur de Twentse Sproak (KTS) opgericht. Doel was om om de taal niet verloren te laten gaan en zelfs verder te ontwikkelen. Dit heeft succes gehad, want al in 1996 werd het Nedersaksisch en dus ook het Twents door Europa erkend als regionale taal. In oktober 2018 werd het Nedersaksisch convenant getekend door de Nederlandse regering en dus officieel erkend.

Twents leeft
De KTS wordt gedragen door een groep enthousiaste vrijwilligers, die regelmatig activiteiten opzetten. Zo werd op initiatief van de KTS kerkdiensten in het dialect georganiseerd en die worden nu nog steeds gehouden. Niet door de KTS, maar de Twentenaren zelf! Regelmatig brengt de KTS ook boeken in de Twentse taal uit. Zo kwam er onlangs nog het Tweents Spreukjesboek geschreven door Erik Hütte uit. Voor het 40-jarig jubileum werd het boek ‘nen heeln tied’ uitgegeven. Een boek waarin werd teruggekeken op 40 jaar Kreenk vuur de Twentse Sproake. Ook de mooiste verhalen die de jaarlijkse schrijfwedstrijd opleverde werden gebundeld en uitgegeven. De wedstrijd van 2020 leverde het jubileumboek ‘En noe verdan’ op.

En noe verdan
In het boek zijn verhalen en gedichten met de bijbehorende vertaling opgenomen. Oud-streektaalconsulent Gerrit Kraa en winnaar van de Twentse Taalpries 2018, vertelt in het boek smeuïge anekdotes over de beginjaren van ‘n Kreenk. Daarnaast geeft hij goede raad om de jongeren enthousiast te maken voor de modersproake. “Kijken wat jongeren aanspreekt en gebruik maken van de moderne audiovisuele middelen. Als we met de tijd meegaan, dan heeft het Twents een grote kans om te overleven,” aldus Kraa. In het boek vertelt Joop Weber, die elf jaar lang voorzitter van ‘n kreenk was, over de Kreenkgeschiedenis vanaf de oprichting tot heden. Ook is er aandacht voor de algemene geschiedenis van ‘t Twents en de Twentse Cultuur. Gerrit Dannenberg, redactielid van streektaalmagazine ‘n Bodbreef, kijkt vooral hoe het heden ten dage met ‘t Twents gesteld is en heeft daar ook een duidelijke mening over.

Kreenkleden en schrijvers krijgen het boek “En noe verdan!” in december thuisgestuurd.

Meer berichten
 
Auto zoeker