Column: Omzien

Het virus is nog steeds onder ons. Ik zie op verschillende plaatsen in de regio het aantal besmettingen toenemen. En dat baart zorg. Zorg ook voor uw burgervader Sander Schelberg. Het risico op besmettingen is groot en daarom waarschuwt hij ons allen om ons te houden aan de RIVM richtlijnen. Immers de veiligheid van ons allen is er mee gemoeid.

Veel gaat anders dan dat ik gewend ben. Mijn zaterdagmiddag patroon is behoorlijk verstoord. Normaliter ga ik naar mijn vaste ontmoetingsplek in de Hengelose binnenstad. Hotel restaurant Nationaal, gesloten, dus geen praatjes met mijn Hengelose vrienden. Nadat we deze zomer even weer konden ademhalen grijpt het virus weer dagelijks om ons heen. Geen Rikie of Jose, de deur is op slot en naar het zich laat aanzien zal dat nog wel even zo blijven. Toch zijn we niet helemaal droog komen te staan want de contacten over en weer blijven we in standhouden. Beeldbellen, Facetime, Skype en WhatsApp zijn de uitvindingen die onze relaties en verbindingen met elkaar mogelijk blijven maken.

Zo ook de twee Hengelose vrijwilligers Bram en Francien die zich zorgen maken over de afnemende gezondheid van vriendin Geesje. Toch blijven ze contacten en haar bezoeken, wel getooid met de mondkapjes die door Carintreggeland worden aangereikt. Ook de Freule van de Nacht, onze Nachtburgemeester, laat zich niet ontmoedigen. Ze bereikt dat door bemiddeling van Berto Mulder, voorzitter Horeca Hengelo, voor de eerstvolgende Nachtburgemeester een financiële ondersteuning komt. Marijke heeft gezaaid en haar opvolgers gaan mogelijk oogsten. Ook Eric Hochstenbach, de man die op de bres blijft staan en strijd om aandacht voor mensen met een aangeboren handicap, dank voor je mailtjes. Ik laat mij niet ontmoedigen, we geven de strijd niet op is zijn motto. Ook Ari Niks die afgelopen weekend vanuit Dieren naar Hengelo was gekomen en op het plein voor het Hasseler Hoes het boek van Jochem, zijn overleden vader, blijft promoten.

Het is jammer dat de Hengelose stadsdichter cultuur Hetty Franken ook van het actuele toneel moet verdwijnen. Jammer, heel jammer. Maar we weten ook, dichters rusten en slapen, maar zwijgen doen ze niet. Ik hoop nog veel van haar te horen en te zien. Komt er misschien een gedichtenbundel van haar gedichten uit? Zoals eerder geschreven, gedichtenbundel ‘Omzien’. Omzien naar elkaar en dat blijven we doen. Sander blijf sturing geven aan de stad en zijn inwoners samen gaan we overwinnen.

Kaatjeknip november 2020
Reactie: knipkaatje@gmail.com

Meer berichten