Week tegen Kindermishandeling

TWENTE - Komende week staat in het teken van de Week tegen Kindermishandeling. Ieder kind dat slachtoffer is van geweld, is er één te veel. Uit onderzoek blijkt dat naar schatting jaarlijks 90.000 tot 127.000 kinderen van 0 tot en met 17 jaar slachtoffer zijn van kindermishandeling.

Om daar aandacht voor te vragen vindt van 16 tot en met 22 november de Week tegen Kindermishandeling plaats. In die week gaat onder andere de documentaire ‘Jij bent de baas’ online in première. De campagne ‘Ik doe iets tegen huiselijk geweld’ staat dan eveneens in het teken van kindermishandeling. Kindermishandeling is elke vorm van mishandeling die voor een kind bedreigend of gewelddadig is. Dus niet alleen lichamelijk geweld, maar ook emotionele mishandeling of verwaarlozing vallen eronder. Als je kindermishandeling in je omgeving vermoedt of als je zelf wordt mishandeld, kan erover praten of advies vragen het begin van een oplossing zijn.

Veel activiteiten
Tijdens de Week tegen Kindermishandeling vinden diverse activiteiten plaats die laten zien waarom het belangrijk is een eerste stap te zetten als je denkt dat een kind in jouw omgeving wordt mishandeld. Zo gaat de documentaire ‘Jij bent de baas’ online in première. Hierin blikken drie ervaringsdeskundigen samen met de hulpverleners uit hun jeugd terug op de periode dat ze met elkaar te maken hadden. Ook komt de EO-documentaire en het boek ‘Getekend - Sporen van kindermishandeling’ uit. Verder geven ervaringsdeskundigen samen met professionals of wetenschappers online ervaringscolleges, zijn er gastcolleges op scholen en wordt op de website weektegenkindermishandeling.nl een digitaal magazine met ervaringsverhalen gepresenteerd.

Zet de eerste stap
Als je kindermishandeling vermoedt, kun je op verschillende manieren in actie komen. Een eerste stap zetten, hoe klein dan ook, kan het begin zijn van een oplossing. Bijvoorbeeld: Bespreek je zorgen met iemand die het kind ook kent, zoals een buurvrouw, leerkracht of familielid. Praat met het kind om wie het gaat of met de persoon van wie je denkt dat die het kind niet goed behandelt. Stel hierbij altijd je eigen veiligheid voorop. Vraag om hulp of advies via Veilig Thuis. Dat kan ook anoniem en 24/7 op 0800-2000 of via de chat. Bij Veilig Thuis kun je ook terecht als je erover twijfelt of het wel om kindermishandeling gaat. Ben je jonger dan achttien en word je mishandeld? Neem dan voor hulp en advies contact op met de Kindertelefoon via kindertelefoon.nl of op 0800-0432.

Meer berichten
 
Auto zoeker