Eikenprocessierupsen
Eikenprocessierupsen (Foto: Wim Bakker)

Veel minder overlast van de eikenprocessierups in Hengelo

HENGELO - De bestrijding van de eikenprocessierups in Hengelo is dit jaar goed verlopen. De gemeente deed veel extra moeite om de overlast van 2019 te voorkomen.

De gemeenteraad stelde extra geld beschikbaar, waardoor Gildebor drie machines kon aanschaffen om de rupsen te bestrijden door middel van aaltjes. Deze werden vroeg in het jaar ingezet in de avond en nacht. De resultaten zijn uitstekend: er zijn dit jaar 20 tot 30 procent minder nesten ten opzichte van vorig jaar. Bovendien zijn de nesten ook een stuk kleiner; zo’n 60 tot 65 procent afname in omvang. Wethouder Mariska ten Heuw is dan ook optimistisch: “Wij verwachten dat de behandeling met nematoden (aaltjes) steeds effectiever gaat zijn in het verminderen van de overlast. Daarom gaan we hier volgend jaar mee door.” De gemeente koos voor deze methode omdat dit een kleinere impact heeft op de biodiversiteit dan andere, agressieve methoden.

Minder meldingen
De meetbare afname van het aantal rupsen zorgde zoals gehoopt ook voor een afname van het aantal overlastmeldingen door inwoners. Wel benadrukt de gemeente dat we moeten accepteren dat de eikenprocessierups ook de komende jaren nog wel overlast blijft geven - het resultaat kan van jaar tot jaar verschillen en niet álle bomen kunnen behandeld worden. De gemeente kijkt voor komend jaar naar de best mogelijke plekken voor bestrijding. Daarnaast zullen ook andere middelen ingezet worden zoals versterking van de biodiversiteit.

Meer berichten