Foto: David Stassen

Praatplaatjes maken kunst toegankelijk voor iedereen

HENGELO - Op de mathematische beelden van Rinus Roelofs op het Stationsplein zijn onlangs zogenoemde praatplaatjes geplaatst. Hiermee kunnen mensen die de beelden niet kunnen zien toch deze kunstwerken ervaren.

De gemeente Hengelo heeft speciale bordjes laten maken met in braille de naam van het object en een voelbare QR-code. Blinden en slechtzienden (en andere belangstellenden) kunnen de QR-code op de praatplaatjes met de smartphone scannen en krijgen dan een beschrijving van het betreffende beeld te horen. Wethouder Bas van Wakeren is blij met deze ontwikkeling: ‘Wij vinden het belangrijk dat iedereen mee kan doen in Hengelo. Toegang tot tekst en beeld is daarbij essentieel. Daarom is het mooi dat mensen met een visuele beperking nu ook een beeld krijgen van de geëxposeerde werken. Zo wordt deze unieke tentoonstelling voor een nog breder publiek toegankelijk.”

Beelden Buiten
Op initiatief van de Hengelose kunststichting HeArtpool werden dit voorjaar zes mathematische beelden geplaatst op het Stationsplein. De creaties van de Hengelose kunstenaar/wetenschapper Rinus Roelofs waren vorig jaar tentoongesteld in Barcelona. HeArtpool was onder de indruk van de tentoonstelling in Spanje en nam de taak op zich om de tijdelijke expositie op poten te zetten. De titel is: STRUCTUREN - Beelden Buiten. De opstelling in Hengelo werd nog aangevuld met twee nieuwe beelden. Naast de beelden op het plein staan in de hal van het NS-station drie kleinere beelden van Roelofs om de reiziger te attenderen op de tentoonstelling buiten. De openbare kunst is een welkome aanvulling nu musea beperkt toegankelijk zijn. Er wordt nog onderzocht of de beelden eventueel permanent op het plein kunnen blijven staan.

Meer plaatjes
Ook op andere locaties in de binnenstad zullen praatplaatjes verschijnen, zoals bij de Badgasten (de beren op het marktplein) en bij de Lambertusbasiliek.

Meer berichten