Wanneer schakelt u over?

TWENTE - In Nederland hebben woningen van oudsher standaard een gasaansluiting in de keuken om een gasfornuis of kookplaat op aan te sluiten. In steeds meer nieuwbouwwijken worden huizen echter zonder gasaansluiting opgeleverd. Daardoor is elektrisch koken in opkomst, koken met inductie in het bijzonder.

Elektrisch koken bestaat natuurlijk al langere tijd. Zo zullen velen bekend zijn met keramische kookplaten. Een groot nadeel van dit type kookplaat is dat het altijd een paar minuten duurt voordat een 'pit' (kookzone) geheel is opgewarmd. En als een pan dreigt over te koken, heeft het verlagen van de temperatuur niet direct het gewenste effect. De plaat blijft ook na uitschakeling nog een tijdje heet, dit kan gevaarlijk zijn als u of uw kind zich hier niet bewust van is. Voor koken met inductie gelden deze problemen niet. Inductie is een techniek die gebruikmaakt van een elektromagnetisch veld. De pan warmt zo snel op en de plaat zelf wordt niet warm. Een inductieplaat is bovendien energiezuiniger dan een keramische kookplaat en schoner dan gas, omdat er geen verbrandingsgassen vrijkomen. Qua CO2-impact zijn koken met gas en inductie ongeveer gelijk, uitgaande van grijze stroom (opgewekt met kolen of aardgas). Op basis van groene energie is inductie het meest milieuvriendelijk.

Investeringen
De aanschafkosten voor een inductiekookplaat beginnen bij ongeveer € 200,-. Er zijn ook aanzienlijk duurdere exemplaren van rond de € 2000,- verkrijgbaar. Dit alles hangt natuurlijk samen met grootte en kwaliteit. Houd er sowieso rekening mee dat uw pannen magnetisch moeten zijn om te kunnen werken op inductie. Controleer dit eenvoudig door te kijken of een magneetje aan de onderzijde van de pan blijft zitten. Daarnaast zijn een aparte stroomdraad vanaf de meterkast en een zogenaamde perilex-wandcontactdoos noodzakelijk, speciaal bedoeld voor apparaten met een hoog vermogen. Vanwege het hoge verbruik zal de kookplaat minstens twee groepen in de meterkast in beslag nemen. Het aanleggen van de stroomdraad, het speciale stopcontact en eventueel extra groepen kost rond de € 600,-. Het zijn investeringen die met het oog op de energietransitie vroeg of laat voor ieder huis noodzakelijk zijn. De overheid wil dat alle huizen over dertig jaar van het gas af zijn. De vraag is dus niet of, maar wanneer u overschakelt.

Meer berichten
 
Auto zoeker