<p>Still uit &#39;Harmonie&#39;</p>

Still uit 'Harmonie'

(Copyright: Michiel de Kruif en Flora van der Kooij)

Korte docu concertreis TJHO

HENGELO/ UTRECHT - De korte documentaire ‘Harmonie’ van Flora van der Kooij en Michiel de Kruif is geselecteerd voor deelname aan het Nederlands Filmfestival. Deze film werd in de zomer van 2019 opgenomen. Het onderwerp: de traditionele concertreis naar Olonzac van het Twents Jeugd Harmonie Orkest (TJHO).

Om het jaar strijkt het Twents Jeugd Harmonie Orkest van muziekvereniging Armonia in de zomervakantie twee weken neer in het Zuid-Franse dorp Olonzac (circa 1700 inwoners). In 2019 was men daar alweer voor de 13e keer om een muziektheaterproductie in elkaar te zetten en enkele concerten in het dorp en de omgeving te verzorgen. Het is een reis waar de leden iedere keer weer naar uitkijken. Oud-jeugdleden koesteren nog altijd warme herinneringen aan hun reis. In de loop der jaren zijn er hechte banden ontstaan tussen de lokale bevolking en (voormalige) bestuursleden en dirigenten.

Het idee
Flora van der Kooij is video editor en Michiel de Kruif is cameraman. Beide werken voor televisieprogramma’s als ‘Heel Holland bakt’, ‘Bed en Breakfast’ en ‘Expedition Robinson’. De twee zijn goede vrienden en hadden al lange tijd de wens om een documentaire ‘voor zichzelf’ te maken. Oftewel: iets bedenken en maken zonder gebonden te zijn aan de eisen van een omroep of producent. Van der Kooij kwam tijdens een vakantie in de buurt van Olonzac toevallig in aanraking met het jeugdorkest en ervoer de gezelligheid en reuring in het Franse dorp. Die betovering wilde zij vervolgens graag in een documentaire vastleggen. Zodoende ontving het bestuur van Armonia in het voorjaar van 2019 een bericht van Flora. Na een gesprek met het bestuur en de projectcommissie Olonzac én een kennismaking met het orkest werd besloten om met elkaar in zee te gaan.

De productie
Flora en Michiel zijn al in de week voor de aankomst van het orkest in het slaperige dorp gaan filmen. Vervolgens maakten ze nog een week opnames van het orkest en hun optredens. Een select gezelschap van de vereniging heeft het eindresultaat als eerste mogen zien.

Première
Voor de leden, ouders en andere betrokkenen wordt er een besloten Hengelose première georganiseerd. De landelijke première is op 27 september tijdens het Nederlands Film Festival in Utrecht. Dit is een besloten voorstelling (op uitnodiging) waarbij vertegenwoordigers van TJHO aanwezig zullen zijn. Op 28 en 29 september is ‘Harmonie’ voor iedereen beschikbaar tijdens het Film Festival Online. Zie: www.filmfestival.nl/films/harmonie.

Meer berichten
 
Auto zoeker