Foto: pIXABAY

Leuke cursus autobiografisch schrijven

HENGELO - Miriam Janssen van De Talentuin start op 25 september met een cursus Autobiografisch Schrijven. Deze bestaat uit vier vrijdagochtenden en zal gehouden worden in de kerk De Grundel in Hengelo. Aanmelden is alleen deze vrijdag 18 september nog mogelijk via info@detalentuin.nl.

Hoe belangrijk is het dat je alles noteert precies zoals het gebeurde? Bestaat er wel een feitelijke waarheid, en waarom vertelt je tweelingzus dan een ander verhaal? Mag je iets verzinnen of overdrijven? Aan wie wil je je herinneringen vertellen, en wat laat je dan weg? Het autobiografisch genre nodigt uit tot reflectie en bespiegeling. In deze cursus kun je veel doen, omdat er tussen de bijeenkomsten ruim tijd is om thuis te werken aan teksten.

De docent
Miriam is bevoegd schrijfdocent en geeft cursussen sinds 1994. Haar specialiteiten zijn poëzie en autobiografisch. Voor Schrijvenonline.org maakte zij de digitale cursus ‘autobiografisch schrijven’ en begeleidde deze 10 jaar lang. Ze geeft de cursus autobiografisch regelmatig met veel plezier; tijdens haar schrijfretraites begeleidt ze mensen vaak in dit genre. Haar eigen autobiografische producten zitten in de gedichten, in het boekje: ‘Ik lijd aan ouderdommigheid’, over haar en haar dementerende moeder; en zij schreef een serie fragmenten naar aanleiding van cursussen in 2019 en 2020.

Cursusopbouw
In de eerste 3 dagdelen doe je vooral allerlei vingeroefeningen met het genre ‘autobiografisch schrijven.’ Je verzamelt al wat thema’s waarover je graag wil schrijven. Tussen de eerste drie keren schrijf je een tekst die samen wordt gelezen en besproken tijdens de volgende bijeenkomst. Je kunt ook verder werken aan een eigen project. Tussen bijeenkomst 3 en 4 heb je tijd om te werken aan een wat grotere opdracht, die je rondstuurt aan de hele groep. De 4e keer - die wat langer duurt, met een lunchpauze erin - worden deze teksten op een speelse manier besproken en wordt er nog dieper im het genre gedoken.

Praktisch
Echte beginners kunnen ook kiezen voor les 1, 2 en 3, zonder de verdieping van les 4. De hele cursus (4 dagdelen plus individuele tekstcoaching tussen 3 en 4) kost 110 euro. Alleen 1, 2 en 3: 75 euro. Je kunt altijd op het laatst nog bijeenkomst 4 ‘bijboeken.’ Locatie: Remonstrantse Kerk, De Grundel Hengelo, Woltersweg 11. Data: 25/9, 9/10, 30/10, 20/11. Tijd: bijeenkomst 1, 2 en 3 van 09.30 tot 12.30 uur. Bijeenkomst 4 is van 09.30 tot 12.00 uur en (ongeveer) van 12.30 tot 14.00 uur. Aanmelden bij info@detalentuin.nl. Annuleren is mogelijk (van beide kanten) als corona daartoe echt noopt.

Meer berichten