Column: Complimenten

Complimenten voor Stichting Erfgoed Hengelo!

De Stichting Erfgoed Hengelo en ook de vele Hengelose vrijwilligers verdienen complimenten. Werden er het afgelopen half jaar al heel wat evenementen afgeblazen en hadden wij graag willen vieren en feesten rond 75 jaar Vrijheid, we werden en worden in onze vrijheden in 2020 nog steeds beperkt. Maar zorg en aandacht om elkaar hebben de inwoners van Hengelo wel en dat voelt goed, met name bij onze senioren die het als goed ervaren zo hoor ik.

De strijd rond het coronavirus heeft ons nog eens extra doen beseffen wat vrijheid voor ons betekent. Daarom hulde voor Stichting Erfgoed Hengelo, die in goed overleg met het gemeentebestuur hadden besloten dat Monumentendag 2020 wel zijn doorgang kon vinden. Het programma met zorg samengesteld bood een ruim aanbod van bijzonderheden en “Leermonumenten”.

Sporen in de stad, waarbij jongeren verhalen vertelden over plekken die in de Tweede Wereldoorlog en nu anno 2020 niet mogen worden vergeten. Bijzondere ervaringen waren te horen en te zien in het Pieter Blom Museum locatie De Kasbah. Een educatief programma voor de scholen in Hengelo dat mij bijzonder aansprak. Immers, vrijheid is niet vanzelfsprekend. Zeker vergeten we niet de aandacht die werd gegeven aan het Kabouterhuisje dat gaat worden gesloopt, daar werd de film over de bevrijding van Hengelo vertoond. De Bevrijdingskrant 75 jaar Vrijheid was voor handen en het stripboek van Herman Geelen “Van leed en strijd in Oorlogstijd” werd door zoon Ben Geelen gepresenteerd. Ook de Oude begraafplaats aan de Bornsestraat, een oase van rust, werd druk bezocht. Staand onder de markante treurwilg komen de gedachten over oorlog, vrede en vrijheid terug. Ik mijmer en vraag mij af wat zal de toekomst ons brengen?

Kaatjeknip november 2020
Reactie:knipkaatje@gmail.com

Meer berichten
 
Auto zoeker