Bezoek de Open Monumentendag

HENGELO - Aanstaande zaterdag 12 september is de Open Monumentendag. Men heeft een programma samengesteld dat veel te bieden heeft. Men neemt je als je dat wilt door het verleden naar het heden.

Hengelo; metaalstad die is herrezen en weer opgebouwd. Sporen uit het verleden zijn nog duidelijk zichtbaar, mensen die geraakt zijn en het verleden nog niet zijn vergeten. Ik ben verheugd dat ik als Oldenzaler zaterdagmorgen op de locatie van het Kabouterhuisje de opening mag verrichten. Samen met Francien en Bram, het verhaal doen van de stationschef in oorlogstijd. De opa van Francien. Wil je met ons mee door de tijd, kom dan naar het Kabouterhuisje aan het Anjelierenpad 9 - 11. Van 10.00 uur tot 15.00 uur zijn er activiteiten en wij delen samen onze verhalen. Fijn dat je komt.

Laatste keer
Zoals je weet, is het Kabouterhuisje nog tot het einde van het jaar het onderkomen voor wijkcomité Het Woolde, daarna wordt het gesloopt. In het verleden werd er van alles georganiseerd, vooral de high tea voor de ouderen was een groot succes. Met veel dank aan woningcorporatie Welbions. Helaas stonden de activiteiten door de coronacrisis op een heel laag pitje. Ondanks deze lastige periode probeert men nu op Open Monumentendag weer bijeen te komen.

Veel te zien
Er zijn impressies te zien over het bombardement op het station van Hengelo en een korte film over de bevrijding van Hengelo 75 jaar geleden. Het was de bedoeling om dit in april te organiseren, 75 jaar Vrijheid, maar dat mocht op dat moment niet doorgaan. De keuze van de impressie en het bombardement op het station is naar aanleiding van het dagboek van de heer Roelfsing, de opa van Francien, stationschef in oorlogstijd op het station van Hengelo. Het verhaal van Martin Meijerink van ‘Mijn opa stationschef in oorlogstijd” en het verhaal over spoorman en verzetsheld Theo van Loon zal niet ontbreken. Exemplaren van de krant 75 jaar Vrijheid liggen voor u klaar. We hopen dat we ondanks de Corona beperkingen natuurlijk op de 1,5 meter afstand blijven letten en hopen veel bezoekers te mogen ontvangen. Voor de kinderen is er een leuke bezigheid en een presentje dat meegenomen mag worden naar huis. De Open Monumentendag staat in het teken van het “leermonument”, dus iedereen kan er wat leren. Ik heet u van harte welkom en hoor graag uw eigen verhaal ‘Uw monument’.

Foto en tekst
Martin Meijerink

Meer berichten