Oproep VVN: oefen nu de fietsroute van en naar school!

TWENTE - Veilig Verkeer Nederland roept ouders en kinderen op om de laatste week van de zomervakantie te gebruiken om de route van en naar school te oefenen. Zo lopen kinderen en jongeren hopelijk een kleiner risico op ongelukken.

De oproep van VVN is onderdeel van de vaste jaarlijkse campagne 'de scholen zijn weer begonnen'. Helaas is er vlak na de zomervakantie altijd een piek te zien qua de verkeersongevallen waar fietsende kinderen en jongeren bij betrokken zijn. Zo brengt het fietsen naar het voortgezet onderwijs vaak nieuwe uitdagingen met zich mee. Zeker in Twente kunnen jongeren wel eens wat verder af wonen van hun school. Brugklassers moeten dan een nieuwe, langere route fietsen die vaak ook moeilijke verkeerssituaties hebben zoals drukke kruisingen. Ook het fietsen in een groepje levert hierbij risico's op. Al met al genoeg uitdaging en afleiding die kunnen bijdragen aan een verhoogde kans op verkeersongevallen.

Even oefenen
"Door als ouder in de laatste vakantieweek meerdere keren samen met je kind die nieuwe route te oefenen en de moeilijke punten door te spreken wordt alvast de broodnodige ervaring opgebouwd. Die komt goed van pas wanneer kinderen vanaf de schoolstart zelfstandig naar school fietsen", aldus VVN-directeur Evert-Jan Hulshof. Vooraf oefenen neemt deze onzekerheden weg, waardoor kinderen met meer zelfvertrouwen naar school fietsen. Andere aandachtspunten zijn een goede, veilige fiets en de telefoon in de zak laten tijdens het fietsen.

Meer berichten
 
Auto zoeker