Oproep Vitens vaak niet serieus genomen door Twentenaar

HENGELO - Waterbedrijf Vitens waarschuwde de afgelopen weken al vaker om het rustig aan te doen met het waterverbruik bij warm weer. Sinds afgelopen weekend was de oproep wat dringender: wanneer verbruik te hoog lag, zou de waterdruk af kunnen nemen. Op diverse plekken in Twente was dit ook echt merkbaar. Moeten we ons zorgen maken?

In de zomermaanden en zeker bij tropisch weer ligt het waterverbruik altijd aanzienlijk hoger. We drinken meer, we douchen extra, we vullen zwembaden en sproeien de tuin. Dit resulteert er in dat de waterdruk afneemt. Om leveringsproblemen te voorkomen deed Vitens dan ook een oproep via onder meer social media, met de hashtag #zonnigweerzuinigmetwater. Vitens nuanceert de problemen wel met een rijtje veelgestelde vragen op www.vitens.nl. Zo kan het drinkwater niet direct opraken. Vitens maakt drinkwater van grondwater en vult dagelijks grote reservoirs. Maar deze dagvoorraad is niet bestand tegen extreme pieken. Vitens heeft maar beperkte mogelijkheden om de watervoorraad uit te breiden. Zo mag men een beperkte hoeveelheid grondwater oppompen, omdat te veel pompen ten koste gaat van de natuur. Bovendien kunnen zij in Twente met de hoge zandgronden geen water aanvoeren. Hoewel Vitens ook werkt om waterverbruik bij bedrijven terug te dringen, zijn huishoudens verantwoordelijk voor 80 procent van het verbruik. Zij kunnen dus ook het meeste besparen.

Onbegrip
De oproep leverde veel gemengde reacties op. Zo liet menigeen weten tóch te sproeien en tóch badjes te vullen. Veelal niet gehinderd door enige kennis van zaken met betrekking tot het watersysteem en de reële uitdagingen waar Vitens mee kampt in Twente. RTV Oost wakkerde dit nog eens verder aan door mensen te laten reageren op de stelling 'het is altijd weer hetzelfde met de oproep van Vitens over watergebruik'.

Gemeentelijke inzet
Ook de gemeente hoopt dat inwoners het rustig aandoen met water in deze periode, zodat er ook voldoende beschikbaar blijft voor andere, essentiële zaken. De gemeente moet ook zelf extra verbruiken momenteel, bijvoorbeeld voor het behoud van het lokale groen. Met name de vele vers aangeplante bomen en planten in onder meer de binnenstad hebben wel wat extra water nodig om afsterven te voorkomen.

Meer berichten