Lambertuskermis gaat niet door

HENGELO - Veel inwoners kijken ieder jaar in september weer uit naar de Lambertuskermis. Helaas moet de kermis deze keer toch worden afgelast. Een lastig besluit voor het gemeentebestuur, maar de snel stijgende besmettingscijfers in Nederland in de afgelopen weken hebben de doorslag gegeven. De conclusie is dat een evenement van deze omvang onder de huidige omstandigheden niet verantwoord is.

De kermis in het centrum van Hengelo staat altijd vrij compact opgesteld en trekt ieder jaar vele duizenden bezoekers uit de gemeente en vanuit de hele regio. De Lambertuskermis is het grootste evenement in de stad. Bovendien is het een van de grootste kermissen van Oost-Nederland. Op grond van de grote bezoekersaantallen stelt het gemeentebestuur dat het onmogelijk is om te garanderen dat mensen geen gezondheidsrisico lopen. De kermis zou plaatsvinden van woensdag 16 september tot en met zondag 20 september. Hengelo heeft goed gekeken naar de ervaringen van andere kermissen in Nederland. Het is gebleken dat het zeer moeilijk is om de 1,5 meter afstand goed te handhaven. De conclusie is dan ook dat het niet haalbaar is om op een veilige manier de kermis door te laten gaan. Er is uiteraard wel onderzocht of er alternatieve vormen mogelijk zijn. Echter, binnen de kaders van de coronamaatregelen is het onmogelijk om de veiligheid en de gezondheid van bezoekers en medewerkers voldoende te garanderen.

Medeleven exploitanten
Burgemeester Sander Schelburg is zich bewust van de gevolgen van dit besluit. Schelburg: ‘'Ik weet wat de kermis voor Hengelo én de kermisexploitanten betekent. De gemeente, inwoners, exploitanten en bezoekers kijken ieder jaar naar de kermis in september uit. We hebben lang hoop gehouden dat het toch in een andere vormen opstelling zou lukken, zodat we de exploitanten toch iets konden bieden. Tot onze spijt lukt dat niet in de huidige omstandigheden.'' Hij spreekt ook zijn medeleven uit richting de exploitanten, voor wie dit natuurlijk een hard gelag is. ''Ik weet dat de kermisexploitanten erg moeilijke tijden doormaken en het spijt me dan ook dat we de kermis in Hengelo moeten afgelasten.’'

Meer berichten