Foto: Shutterstock.com

BROEM rijtest voor Hengelose 65-plussers nu al afgelast

HENGELO - Het is een vaste jaarlijkse traditie voor Hengelose senioren: de BROEM rijtest voor 65-plussers. Maar helaas gaat ook dit leuke en leerzame evenement niet door dit jaar als gevolg van de coronacrisis.

Veilig Verkeer Nederland afdeling Hengelo en de gemeente werken al jaren samen aan het organiseren van dit evenement, waarbij senioren met een rijbewijs getoetst worden op hun vaardigheden. Zij hechten een groot belang aan de rijvaardigheid en veiligheid van deze groep verkeersdeelnemers.

Niet door
Normaliter zouden rond oktober de uitnodigingen verstuurd worden met altijd een grote deelname. Maar in de praktijk zou het érg lastig worden om de 1,5 meter afstand te bewaren. De organisatie heeft daarop besloten om dit nu al in een vroeg stadium af te gelasten. Ouderen zijn nou eenmaal een risicogroep en de gemeente en VVN willen ze liever niet blootstellen aan besmetting. Aangezien de deelnemer en instructeur in één voertuig zitten is het niet praktisch uitvoerbaar. Eerder oordeelde het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat al dat schermen die geplaatst worden tussen bestuurder en bijrijder niet mogen; deze vormen onacceptabele risico's bij botsingen.

Over BROEM
De opzet van de BROEM rijtest voor senioren is vrijblijvend en informatief van aard. Zo kunnen bestuurders hun ogen, oren en reactievermogen laten testen. Een instructeur rijdt een stuk met de deelnemer om ingeslopen foutjes te corrigeren. Deelnemers zijn altijd erg enthousiast over het project. Ook VVN Hengelo hecht een grote waarde aan het initiatief.

Risicogroep
Senioren zijn helaas een risicogroep wat betreft hun rijvaardigheid op hogere leeftijd. Zo neemt het gezichtsvermogen, horen en reactiesnelheid zo geleidelijk af dat mensen dit zelf niet direct door hebben. Daarnaast zijn ze niet altijd goed op de hoogte van de nieuwste verkeersregels en ontwikkelingen in het verkeer. Het blijft daarom belangrijk voor oudere automobilisten - maar ook andere weggebruikers zoals senioren met een elektrische fiets - om deze kennis op peil te houden.

Meer berichten
 
Auto zoeker