Column: Hengelose wind waar een luchtje aan gaat zitten

Verschillende exploitanten hebben al geïnformeerd naar de mogelijkheden voor het openen van een gokhal binnen de Hengelose gemeentegrenzen.

Ik schrok, toen ik las dat Hengelo - de stad waar ik niet woon maar wel trots op ben - zich openstelt voor het binnenhalen van één of meerdere gokpaleizen. Trots omdat ik daar in die stad als arbeidersjongen mijn Bemetel diploma mocht behalen. Het diploma van Stork dat er mede toe heeft bijgedragen dat ik geworden ben die ik nu ben.

Hengelo, de stad die dit jaar 75 jaar bevrijding zou vieren. Zeker zouden nog eens zijn genoemd en geroemd de bestuurders en inwoners die Hengelo hebben doen herrijzen.

Hengelo, de stad die zich in 75 jaar heeft ontwikkeld tot een stad waar het goed wonen en werken is. En dan nu dit, een of meerdere gokhallen in de Herrezen stad. Gokhallen die, zo is in andere gemeenten reeds ervaren, een negatieve invloed hebben en dan vooral op de jeugd. De vraag die de leden van de gemeenteraad zich moeten stellen is dan ook: wegen de voordelen op tegen de nadelen voor de gemeente en zijn inwoners?

We lezen wekelijks dat steeds meer mensen in de schulden geraken, schulden waar ze niet meer uit kunnen komen. Ik kan mij dan ook niet voorstellen dat de Gemeente Hengelo geld krijgt uit één of meerdere gokhallen. Om met dat geld de Hengelose armoede mee te kunnen bestrijden. De Rijksoverheid heeft toch haar monopolie op de legitieme gokpaleizen.

Ook in Hengelo zijn mensen die in een uitzichtloze situatie verkeren door armoede. En wat als ze dan een keer een gokje wagen in de hoop er zo uit kunnen komen? Het mag de bestuurders van Hengelo toch duidelijk zijn dat winnaars de gokpaleizen zijn. In een enkel uitzonderlijk geval zal de winst bij de bezoeker terecht komen. Gokken zal niet bijdragen aan de armoedebestrijding. Gokken zal wel de criminaliteit in de hand werken. Dwangmatig spelgedrag, dat tot gevolg heeft criminaliteit, overvallen, inbraken ga maar door. Trots ben ik als niet Hengeloër, die als eerste buiten Hengelo wonende, door uw Burgemeester Sander Schelberg werd onderscheiden met de 'Nijverbij', en die ik met trots draag. Of ik deze nog zal dragen na uw goedkeuring om één of meerdere gokpaleizen in Hengelo toe te laten is daarna dan ook de vraag.

Kaatjeknip mei 2020

Reactie: kaatjeknip@gmail.com

Meer berichten
 
Auto zoeker