Expositie bij RTV 1Twente
Foto:

Expositie bij RTV 1Twente

HENGELO - Terwijl in Nederland veel musea zijn gesloten en exposities afgelast vanwege het coronavirus, vindt er sinds 11 mei in Hengelo een opmerkelijke expositie plaats.

Beeldend kunstenaar Renata de Frankrijker biedt voorbijgangers van Radio en Televisie studio 1Twente Hengelo een kijkje achter de schermen. In de ramen van de studio aan de Langelermaatweg exposeert zij met afdrukken van gemengde media. Het werk verwijst naar het ontstaan van de radiotechniek en de functie van radio in het hedendaagse medialandschap.

Marconi
‘Achter de schermen' laat besloten scenes zien over de geschiedenis van uitvinder Guglielmo Giovanni Maria Marconi. Pionier op het gebied van draadloze communicatietechnologie. Als kijker of voorbijganger op straat wordt je via het kozijn van het venster naar binnen geleid, om daar een inkijk te krijgen in de huiskamer van deze uitvinder. Marconi begon rond 1890 op een zolder te experimenteren met radiogolven. Hij slaagde erin om met zelfgebouwde toestellen signalen draadloos te versturen over een afstand van anderhalve mijl. Hierbij maakte hij onder andere gebruik van een vonkgenerator. Marconi ontving voor zijn baanbrekende werk eredoctoraten en internationale onderscheidingen zoals: de Nobelprijs voor de Natuurkunde, voor zijn bijdragen aan de ontwikkelingen van de draadloze telegrafie, die hij in 1909 deelde met de Duitse professor Karl Ferdinand Braun. De bijdragen van Braun zijn enigszins vervaagd door die van Marconi. Dat is ook de reden dat Braun in deze expositie niet op de voorgrond treedt, maar wel onscherp op de achtergrond aanwezig is.

Meer vensters
In een ander venster zien we een gezin luisterend en zittend om de radio. Radio was het eerste massamedium in Nederland en jarenlang de enige manier om snel actueel nieuws te krijgen. In het laatste venster, om de hoek, laat de Frankrijker de radiostudio van 1Twente Hengelo anno 2020 zien. Geheel op eigen wijze met een communicatiesatelliet die rond de wereld zweeft en net als de radio de kracht heeft om een groot publiek te bereiken, waar ook ter wereld.

Kom kijken
Tijdens een wandeling, fietstocht of autorit is de expositie ‘Achter de schermen’ van De Frankrijker op veilige afstand van buitenaf te bekijken in de vensters van het pand, een gemeentelijk monument, van 1Twente Hengelo, aan de Langelermaatweg 244, een zijstraat van Laan Hart van Zuid. De expositie duurt tot eind juni.

Meer berichten