Foto:

Column: Er waait een zacht briesje in Hengelo

Hij was jaren lang werkzaam als HC, hoofdconducteur, bij de NS met standplaats Hengelo. Keurig in het pak, correct en attent naar de reizigers. Na zijn pensioen is hij actief gebleven op vele fronten. Hij volgt ook de ontwikkeling in zijn stad Hengelo. Af en toe een praatje en nu op veilige afstand mobiel in gesprek. Hij is ook de man die zijn oud collega's op de hoogte stelt wanneer een spoorman of spoorvrouw de laatste trein heeft genomen op weg naar de eindbestemming.

Ben even in gesprek met Karel Ensink op Kemna (KEOK).
Het is nog even wennen aan de eerste maatregelen die genomen zijn om het coronavirus te bestrijden, zegt hij. Niet met de auto maar op de fiets door de lege binnenstad op maandagmorgen. Het centrum is uitgestorven. Ik moest bij de vestiging zijn van de ING. De deuren bleven gesloten. Door de glazen pui zag ik iemand gebaren dat ik moest wachten en ik zag ook dat er klanten binnen waren. Totaal werden er drie klanten per keer binnen gelaten. Eenmaal binnen werd ik in een parkeercirkel gezet. Zeker op drie meter afstand van de klant voor en achter mij. De klant voor mij had problemen met de pinautomaat. Ze toetste diverse keren cijfers in op het toetsenbordje. Dus vroeg ik toen het mijn beurt was of er ook doekjes waren om het gebruikte toetsenbord te reinigen (ontsmetten). Dat bleek helaas niet het geval. Die had ik dus zelf mee moeten nemen. Tja, daar had ik even niet aan gedacht. Na mijn transactie zag ik door de glazen pui weer drie klanten staan die naar binnen wilden. Ook die moesten netjes op de beurt wachten. Ik dacht “goed gedaan” ING. Maar euh jammer van de reinigingsdoekjes. De ING had mij dus op het idee gebracht. Ik ging op jacht naar ontsmettingsdoekjes. En ook naar paracetamol. In het stadscentrum was alles uitverkocht. Maar in het winkelcentrum Hasseler Es kon ik alleen nog een pakje paracetamol scoren. Uit solidariteit heb ik maar een pakje paracetamol meegenomen. (Verbeter de wereld begin bij jezelf.) In deze moeilijke tijden moet je zeer zeker aan je medemensen denken en daar ook naar handelen. Ik erger mij mateloos aan het hamsteren en het veel, veel te dicht op elkaar staan. Hoe moeilijk kan het zijn die 1,5 meter?

Hij kan het dan ook niet laten om terug te gaan naar toen. Weet je nog vroeger? Wanneer de tweede klasse in de trein overvol was dan lieten we de oudere klanten toch gewoon in de eerste klasse plaatsnemen. En weet je, wanneer een klant in de verkeerde trein was gestapt dan regelde je toch dat deze gratis en voor niets kon omreizen. En die oude dame met die zware koffer die was je toch even behulpzaam. Later kreeg je van je chef een bedankje, omdat die oude dame een bedankbriefje naar de NS had gestuurd. Maar ja de tijden veranderen en de mensen veranderen mee. Ook hoop ik dat de Windbuilen uit en in de goede richting blijven blazen dan komen wij ook deze crisis door. Hij, Karel, let op u en wij letten op elkaar.

Kaatjeknip mei 2020

Reactie: Kaatjeknip@gmail.com

Meer berichten
 
Auto zoeker