Eikenprocessierups vroeg verwacht

HENGELO - Het duurt niet lang meer voordat de eikenprocessierups zich weer laat zien. We verwachten dat de eitjes begin april uitkomen. De gemeente Hengelo en Gildebor staan klaar voor de behandeling van circa 10.000 eiken in Hengelo. De behandeling start vermoedelijk begin april. Alle informatie op een rijtje: 

Hoe behandelen we?

We behandelen alle gemeentelijke zomereiken binnen de bebouwde kom (zo'n 10.000) preventief met een biologisch bestrijdingsmiddel, zogenoemde aaltjes (piepkleine wormpjes). Deze aaltjes worden met een speciale vernevelaar op de bomen gespoten. 

Wanneer start de behandeling?

Als de eerste eitjes van de eikenprocessievlinder uitkomen. Dit is vermoedelijk de eerste week van april. De rupsjes zijn dan nog erg klein en hebben nog geen brandharen. 

Wanneer behandelen we?

De bomen worden in de schemering en in de nacht bespoten, tussen 20.00 en 02.30 uur. De aaltjes doen hun werk namelijk het beste in het donker. Ze leven normaal onder de grond en kunnen niet tegen UV-licht. De behandeling kan voor wat geluidsoverlast zorgen. 

Wat doen de aaltjes met de rups? 

Na het bespuiten van de bomen zoekt een aaltje een jonge rups op. Het aaltje dringt de rups binnen. Daardoor gaan de rupsen dood voordat ze overlast kunnen veroorzaken. 

Hoeveel bomen behandelen we? 

Meer dan 10.000 eikenbomen in de bebouwde kom van de gemeente Hengelo. Deze bomen hebben wij in kaart. Aanmelden van bomen is dan ook niet nodig. 

Hoe vaak behandelen we de bomen?

Elke boom wordt twee keer bespoten. Dit maakt de kans op slagen het grootst. 

Met de behandeling van de eiken in Hengelo hopen we de rupsenplaag dit jaar zoveel mogelijk te beperken. Werkt de bestrijding onvoldoende? Dan laten we op locaties met ernstige overlast de nesten alsnog wegzuigen. Kijk voor alle informatie op www.hengelo.nl/eikenprocessierups. U vindt een filmpje op https://www.youtube.com/watch?v=ClxTmC29o1Q).

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=10195121&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=hartvanhengelo.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=755" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=10195091&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanhengelo.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=755" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>