Foto:

Hengelo start snel met rupsenbestrijding

HENGELO - Het duurt niet lang meer voordat de eikenprocessierups zich weer laat zien. De gemeente Hengelo verwacht dat de eitjes vermoedelijk begin april uitkomen.

De gemeente Hengelo en Gildebor staan klaar voor de behandeling van circa 10.000 eiken in Hengelo. Ze behandelen alle gemeentelijke zomereiken binnen de bebouwde kom (zo'n 10.000) preventief met een biologisch bestrijdingsmiddel, zogenoemde aaltjes (piepkleine wormpjes). Deze aaltjes worden met een speciale vernevelaar op de bomen gespoten.

Als de eerste eitjes van de eikenprocessievlinder uitkomen start de behandeling. Dit is vermoedelijk de eerste week van april. De rupsjes zijn dan nog erg klein en hebben nog geen brandharen. De bomen worden in de schemering en in de nacht bespoten, tussen 20.00 en 02.30 uur. De aaltjes doen hun werk namelijk het beste in het donker. Ze leven normaal onder de grond en kunnen niet tegen UV-licht. De behandeling kan voor wat geluidsoverlast zorgen. Na het bespuiten van de bomen zoekt een aaltje een jonge rups op. Het aaltje dringt de rups binnen. Daardoor gaan de rupsen dood voordat ze overlast kunnen veroorzaken.

Alles in kaart
De gemeente heeft de betreffende bomen goed in kaart gebracht. Inwoners hoeven dan ook geen bomen aan te melden. Elke boom krijgt twee behandelingen, wat zorgt voor een grote slagingskans. Werkt de bestrijding onvoldoende? Dan laten xe op locaties met ernstige overlast de nesten alsnog wegzuigen. Kijk voor alle informatie op www.hengelo.nl/eikenprocessierups. U vindt een filmpje op https://www.youtube.com/watch?v=ClxTmC29o1Q)

Meer berichten