Foto: mike

Een mini gids over vijf verschillende heren jassen

Iedereen heeft een jas in de kast hangen. Herenjassen zijn functioneel. Een jas houdt je warm en beschermen je tegen wind en neerslag. Je kunt kiezen voor een heren zomerjas en een heren winterjas. Het woord heren jas is een breed begrip en er verschillende soorten jassen, zoals: trenchcoats, peacoats, bomberjacks, bodywarmers en puffers. Benieuwd naar wat voor soort jassen dit zijn en wanneer deze jassen zijn ontwikkeld? Lees dan verder. 

De soorten jassen 

Peacoat

Een peacoat heren jas is te herkennen aan de lengte. Een peacoat is een nette herenjas die zich uitstrekt over de dijen. Bij defensie is de peacoat een standaard deel van het uniform. Daarnaast is een peacoat te herkennen aan de steekzakken. Tegenwoordig wordt de peacoat al lang niet meer alleen gedragen bij defensie. De peacoat is een jas die veelal gedragen wordt in het zakelijke district. Een peacoat wordt omschreven als een nette herenjas.

Trenchcoat

Een traditionele trenchcoat heeft een dubbele rij van in totaal 10 knopen (5 per kant). Daarnaast zitten er op een trenchcoat flappen op de schouders die je met de knopen kunt sluiten. Een trenchcoat is een regenjas en kan gemaakt zijn van verschillende materialen zoals, leer, gabardine of poplin. Een trenchcoat kent zijn oorsprong uit de Eerste Wereldoorlog. Militairen droegen een trenchcoat ter vervanging van de warme, wollen winterjassen, die soldaten uit Frankrijk en Groot Brittannië droegen. Een trenchcoat is een jas die net wat langer is en net boven de knie uitkomt.

Puffer jas 

De eerste donsjas of puffer jas, destijds bekend als eiderdown coat, is ontwerpen door de Australische Chemicus George Finch. George ontwierp deze jas voor een man die in 1922 op een speciale Mount-Everest-expeditie ging. Later is de jas gefinetuned, zodat de puffer jas ook in het dagelijks leven gedragen kan worden. Een puffer jas of donsjack is een een gevoerde jas met donsveren (meestal van ganzen- en/of eendendons). Een puffer jas is lekker warm. En wordt gemaakt van een synthetische vezel, zoals polyester of nylon.

Bodywarmer

Een bodywarmer is gemakkelijk te herkennen. Een bodywarmer is een mouwloos jack (zonder mouwen). Een bodywarmer beschermt het bovenlichaam tegen wind en kou, terwijl het buiten nog niet zo koud hoeft te zijn. Een bodywarmer is vaak gemaakt van parachutestof met een vulling van kunststof watten of een vulling van dons. De binnenkant van een bodywarmer wordt (vaak) gevoerd met fleece, fleece is een warm en extra zacht materiaal. 

Bomberjacks

Een bomberjack of bomberjas kent zijn oorsprong sinds de jaren '50 en '60. Een bomberjack is ontwikkeld voor piloten van de Amerikaanse luchtmacht en Amerikaanse Marine. Over het algemeen zijn bomber jassen zwart of olijfgroen en hebben ze van binnen een dikke vulling om je warm te houden. De binnenkant van een bomberjack is vaak oranje en deze kleur heeft een functie. Wanneer een piloot crasht boven zee, kwam de piloot doorgaans in het water terecht. De piloot kan zijn bomberjack binnenstebuiten keren, zodat de piloot extra opviel in het water. Daarnaast waren bomberjacks in de jaren negentig zeer populair onder gabbers. 

Er is nog zoveel meer te vertellen

Deze minigids helpt de jassen liefhebber op weg, maar er is nog zoveel te vertellen. Denk hierbij aan de verschillen tussen zomer- en winterjassen. Wij wensen je veel succes bij het vinden van het juiste herenjas. Voor vragen over jassenkun je immer terecht bij de online herenkleding specialist heerenzaak.nl

Meer berichten
 
Auto zoeker
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=10195121&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=hartvanhengelo.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=755" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=10195091&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanhengelo.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=755" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>