Bijzonder schilderij Stork verhuist naar Oyfo

HENGELO - Op 21 april 1894 werd door C.T. Stork de eerste steen gelegd voor het Vereenigingsgebouw van Stork. Nu is de tijd aangebroken voor een grote transformatie door middel van restauratie en nieuwbouw. De werkzaamheden zijn gestart en daarom is een schilderij over Stork in veiligheid gebracht.

Na restauratie zal het werk straks een nieuwe plek krijgen op de nieuwe locatie van het museum in het Hazemijer-complex.

Achtergrond
Het bijzondere kunstwerk is geschilderd door Marinus Kutterink. Alles waar Stork voor staat, is op het schilderij afgebeeld. In het midden zit een vrouw met het logo van Stork met de ooievaar en de letters GSc (Gebroeders Stork & co). Naast haar bevinden zich een oude man en een jongen. De man stelt de gepensioneerde werker voor, de jongen de toekomstige: ze symboliseren de continuïteit van het bedrijf. Ook zijn er een tekenaar en een handarbeider afgebeeld. Zij geven aan dat een fabriek floreert als hoofd- en handwerk samen gaan. Het Vereenigingsgebouw, Hotlo, Watertoren en de Gieterij zijn te zien. Ten slotte wordt de boodschap samengevat in de leus: 'Allen voor elkaar, geen strijd maar samenwerking', aan de onderkant van het schilderij.

Grondig onderzoek
De nieuwe eigenaar van het Vereenigingsgebouw is Infestos Monumenten. Deze organisatie heeft het schilderij onlangs aan de gemeente Hengelo overgedragen, die het vervolgens weer aan Oyfo Kunst & Techniek heeft geschonken. Allereerst wordt de herkomst en datering van het schilderij onderzocht door Oyfo, daarna begint de restauratie.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=10195121&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=hartvanhengelo.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=755" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=10195091&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanhengelo.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=755" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>