Foto:

Hengelo investeert in goed opgroeien

HENGELO - De gemeente Hengelo wil dat alle kinderen en jongeren aangenaam opgroeien in Hengelo. Met de juiste ondersteuning die nodig is om dit te bereiken.

De gemeente heeft een nieuw actieplan vastgesteld met uitgangspunten voor positief opvoeden. De gemeente biedt nu al ondersteuning op plekken waar veel jeugdigen komen, zoals bij huisartsen en op de basisschool. Er zijn al 36 huisartsen die zich laten ondersteunen door praktijkondersteuners jeugd. Ook zijn er schoolzorgondersteuners bij tien basisscholen. Zij bieden directe ondersteuning als kinderen of hun ouders vragen hebben over bijvoorbeeld boze of verdrietige buien en druk gedrag in de klas of moeite met concentreren. De eerste evaluaties zijn erg goed. Op basis hiervan wil de gemeente de inzet van deze ondersteuners uitbreiden.

SAM
Om te zorgen dat kwetsbare kinderen zo veel mogelijk kunnen meedoen bij gewone verenigingen wordt de Sociaal Activerings Makelaar (SAM) ingezet. De SAM ondersteunt de kinderen en kijkt naar wat zij nodig hebben om mee te kunnen doen bij een gewone vereniging. SAM ondersteunt ook de clubs of verenigingen, zoals een scoutingclub. Zij krijgen ondersteuning van de SAM hoe ze kinderen en jongeren die soms extra aandacht nodig hebben, het beste kunnen begeleiden. Meedoen staat voorop.

Brede insteek
Het actieplan is onder meer gemaakt samen met ouders die te maken hebben met jeugdhulp in Hengelo. Deze gesprekken zorgden voor veel waardevolle informatie over preventie. De professionals in Hengelo hebben ook actief meegedacht met het Actieplan Preventie Jeugd. Hengelo wil blijven investeren in preventie. Dat is een duidelijke keuze die het college heeft gemaakt. Wethouder Jeugdzorg, Claudio Bruggink verklaart: 'Je kunt alles wegbezuinigen om zo de tekorten zo klein mogelijk te maken. Maar daar geloven wij niet in. Met het Actieplan Preventie Jeugd geven we in Hengelo juist aan dat we inzetten op preventie om kinderen zo goed mogelijk te begeleiden; eigenlijk nog voor grotere problemen ontstaan. Het gaat om bijdragen die het gewone leven ondersteunen. Dáár moeten we aan werken.", aldus de wethouder.

Meer berichten
 
Auto zoeker
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=10195121&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=hartvanhengelo.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=755" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=10195091&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanhengelo.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=755" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>