Foto:

Lessen 'Swim2Play' dragen bij aan zwemveiligheid

BORNE - Kinderen bewegen in het algemeen minder en zijn zodoende minder motorisch ontwikkeld dan pakweg 20 jaar geleden. Dit beïnvloedt ook de zwemvaardigheid. Door het aanbieden van Swim2Play leren de kinderen op de basisschool beter zwemmen en wordt de zwemveiligheid naar een hoger niveau getild.

Swim2Play is een speciaal lesprogramma, het zijn zogenaamde 'natte gymlessen'. In Borne gaan sinds 2017 de kinderen uit alle groepen 3 tot en met 8 vijf keer per jaar naar het zwembad in plaats van de gymzaal. Sinds afgelopen schooljaar kunnen ook de kinderen uit de groepen 1 en 2 deelnemen. Deze lessen in het Laco zwembad in Borne zijn door de gemeente ingevoerd als alternatief voor het afgeschafte schoolzwemmen. Ze zijn niet bedoeld om te leren zwemmen. Het hebben van een zwemdiploma is niet vereist, de kleuters kunnen dus gewoon meedoen. Momenteel zijn er zo'n 200 kleuters van Het Prisma, De Wheele, 't Oldhof, de St. Stephanus in Zenderen en St. Aegidius in Hertme die deelnemen aan het Swim2Play-programma.

Alle niveaus

De zwemvaardigheid van in totaal ruim 1.600 kinderen wordt dankzij de lessen bijgespijkerd. De nadruk ligt op het jezelf kunnen redden uit benarde situaties, bijvoorbeeld als een kind in de sloot zou vallen. Dit gebeurt via speelse oefeningen waarbij alles draait om het doen. Alle kinderen krijgen tijdens Swim2Play les op hun eigen niveau. Kinderen doen bijvoorbeeld een tikspelletje. De aandacht ligt bij het spel, waardoor de kinderen onbewust leren om met het hoofd onder water te gaan of om trappelend te ontkomen aan de tikker. De kracht van deze lessen zit in het onbewust en met veel plezier leren van technieken in het water.

Meer berichten
 
Auto zoeker
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=10195121&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=hartvanhengelo.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=755" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=10195091&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanhengelo.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=755" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>