Werkgroep paddentrek zoekt vrijwilligers

HENGELO - De winters in Nederland worden steeds milder. Als gevolg komt ook de paddentrek in Twente steeds vroeger op gang. Inmiddels zijn de eerste amfibieën al weer actief. De werkgroep paddentrek Hengelo zet zich actief in om hen te beschermen.

Zij verwachten in de komende periode tussen nu en half april weer enkele duizenden amfibieën op de wegen rond Hengelo aan te treffen. Vrijwilligers zijn in deze periode regelmatig tussen 18.30 en 22,30 uur actief in de volgende gebieden; Waterpark het Genseler, retentiegebied het Woolde, in en rondom het Weusthagpark, op de fietssnelweg tussen Hengelo en Borne en op de F35 bij de waterbekkens van het Kristalbad tussen Hengelo en Enschede. Op deze laatste locatie zijn al diverse permanente, beschermende maatregels genomen om de daar levende amfibieën te beschermen. Door het uitblijven van nachtvorst zijn daar de eerste salamanders al op het wegdek aangetroffen waardoor er niet meer gemaaid mag worden en deze dieren via gras en riet over de geleiding kunnen klimmen.

Risico
Als een fietser of erger een automobilist over deze weg met een te hoge snelheid rijdt worden deze dieren door de zuigkracht meegetrokken en tuimelen dan vaak over het ruwe asfalt, hetgeen de nodige schaafwonden oplevert. Een amfibie met een beschadigde huid is bijna altijd ten dode opgeschreven.

Vrijwilligers nodig
De werkgroep verwacht dat extra inzet van vrijwilligers noodzakelijk zal zijn. Op donderdag 30 januari organiseren zij een voorlichtingsavond voor allen die kennis willen maken met de amfibieëntrek. De werkgroep is door de omvang van de retentiegebieden naarstig op zoek naar nieuwe vrijwilligers zodat er via een roulatiesysteem niet iedere avond dezelfde mensen actief moeten zijn. Wij willen graag ieder die de natuur een warm hart toe draagt uitnodigen om ook vrijwilliger te worden en eens vrijblijvend kennis te komen maken met dit fascinerende werk. De werkgroep beschikt over een groot aantal oplaadbare zaklampen , de nodige veiligheidshesjes met hun eigen logo en opvangemmers. De materialen kunnen de vrijwilligers in bruikleen krijgen tijdens de paddentrek. Nieuwe vrijwilligers worden begeleid en goed op weg geholpen. De bijeenkomst is op 30 januari bij buitenplaats De Houtmaat aan de Houtmaatweg 9. Aanvang om 20.00 uur. Voor meer informatie: www.paddentrekhengelo.nl

Meer berichten
 
Auto zoeker