Foto:

Publiek stemt op oorlogsfoto's

GOOR/OVERIJSSEL - Sinds vorige week woensdag kon er gestemd worden op de meest aansprekende oorlogsfoto's uit Overijssel die zullen worden opgenomen in een landelijk overzicht. De digitale stembus ging open bij de officiële opening van het lustrumjaar waarin onze provincie 75 jaar vrijheid viert.

In bijzijn van de Commissaris van de Koning Andries Heidema was op 15 januari in Goor de feestelijke aftrap van Overijssel Viert Vrijheid. Lokaal en regionaal staan de komende maanden honderden herdenkingen en feestelijke activiteiten gepland, vooral tijdens de Bevrijdingsdagen in april. Voor het onderwijs heeft Historisch Centrum Overijssel speciale programma's ontwikkeld. Maar liefst 178 scholen doen mee aan Expeditie Vrijheid, een zesdelige serie lessen over de oorlog in de eigen omgeving.

Overzicht in 100 foto's
Voor het initiatief "De Tweede Wereldoorlog in 100 foto's" zijn in Overijssel door het publiek en erfgoedorganisaties de afgelopen tijd 150 oorlogsfoto's ingezonden. Een jury heeft hieruit 50 foto's geselecteerd, waarvan de helft meedingt voor het landelijke overzicht. Zowel van het provinciale als landelijke overzicht wordt een tentoonstelling gemaakt.
Heidema gaf vorig jaar op 15 november het startsein van het project (zie foto). Het publiek kon tot eind december foto's uploaden. De ingezonden foto's geven een gevarieerde blik op de oorlogstijd; het straatbeeld met Duitse soldaten, neergestorte vliegtuigen, vervolgde joden of bij de bevrijding opgepakte landverraders. Tot en met 21 januari kon het publiek stemmen op haar favorieten in vijf categorieën: Strijd en bevrijding, Vervolging, Verzet, Bezetting en collaboratie, Dagelijks leven. Iedereen heeft zodoende een steentje kunnen bijdragen aan een uniek beeldverslag van deze bewogen periode.
Kijk voor meer informatie over de diverse activiteiten, zoals lezingen, op www.over
ijsselviertvrijheid.nl
.

Foto: Roel Gritter.

Meer berichten
 
Auto zoeker