Column: Louis de Grote

Foto:

De burgemeester van Almelo, Arjen Gerritsen vindt dat het in Twente allemaal te langzaam gaat. "Drie stappen vooruit, twee achteruit." Dat schiet niet op. Hij trekt aan de bel en dat is zijn goed recht.

Ik ga ervan uit dat het interview van twee maanden geleden (13/11) in Tubantia een wel doordachte zet was om de boel opnieuw op te schudden. Dat had hij al eens eerder gedaan. Toen stapte hij op als lid van het regiobestuur. Gerritsen is het eens met de plannen voor bestuurlijke veranderingen bij de regio; het verband wil het onderwijs en de ondernemers een rol bij de besluitvorming geven. De regio gaat een nieuwe fase in en het lijkt alsof Enschede aan stap terug moet doen. Blijkbaar is Enschede een blok aan het been van de regio. Enschede zou het permanente voorzitterschap van de regio inleveren. Waarvoor? Voor de terugkeer van Gerritsen? Het gevolg is in elk geval dat de toetreding van onderwijs en ondernemers gemakkelijker is geworden. Het rare is dat in het openbaar geen woord vuil wordt gemaakt aan het passeren van Enschede als Twentse hoofdstad. Misschien is Enschede al lang geen hoofdstad van Oost-Nederland meer, maar weten we dat nog niet. Tot nu heeft niemand het leiderschap van de regio opgeëist. Tenzij Gerritsen het vuurtje wil opstoken en daarbij gedekt is door regio, ondernemers en onderwijs. Dan is dit alles een toneelstukje om de voorkeurspositie van Enschede de nek om te draaien. Het tweede grote, bestuurlijke probleem is de stemverhouding tussen de regioleden; een stem van Tubbergen weegt even zwaar als die van Enschede, Hengelo of Almelo. Is Enschede bang voor de kleine gemeenten? Het lijkt erop, want Enschede vecht in elk geval niet in het openbaar. De regio is vooral een subsidieverdeler en dan heb je aan twee boekhouders en een accountant, voldoende. Een bestuurlijk waterhoofd lijkt mij, met nog meer vergaderingen.

Deel twee van Goede Tijden Slechte Tijden staat in de Tubantia van zaterdag 28/12 jl. Een Haaksbergse VVD-wethouder meldt zich, Louis Koopman, over de verspreiding van windmolens over het grondgebied van de regio Twente. Louis is voorzitter van een heuse stuurgroep, die het proces in goede banen moet leiden. En de wethouder weet precies hoe dat moet; met moed, kracht, lef en open vizier. Maar nu even niet. Want gemeenteraden en inwoners worden niet meegenomen in de plannen. Hoogleraar Marcel Boogerds hield een pleidooi om de gemeenteraden en inwoners in een zeer vroeg stadium bij de besluitvorming te betrekken. De raadsleden moeten achter in de rij wachten en kunnen daarna niets meer aan de plannen veranderen. O ja, tot nu toe gingen we uit van een enkele windmolen. Zo komen we er nooit, denkt de wethouder en vertelt dat het misschien wel om zo'n 130 molens moet gaan. Plus nog eens zo'n 1100 hectare zonnevelden. Het beeld van Twente verandert, maar geen inwoner die hier over mee mag praten.

Is er dan niemand, die Louis Koopman en de andere regiobestuurders vertelt dat ze geen kleren aan hebben?

Jan Visser

Meer berichten