Foto:

Nieuwe huisstijl van gemeente Hengelo gepresenteerd

HENGELO - Burgemeester Sander Schelberg heeft tijdens de nieuwjaarsreceptie de nieuwe huisstijl van de gemeente Hengelo onthuld: "Een nieuwe huisstijl, passend in deze tijd en passend bij het DNA van Hengelo. We beginnen op maandag 3 februari niet alleen in ons nieuwe stadhuis, maar ook mét een nieuwe visuele identiteit. Een frisse start in het hart van de stad!" De komende weken wordt de nieuwe huisstijl geleidelijk ingevoerd. Zo is deze vanaf eind januari te bewonderen op de vernieuwde website.

De verbouwing is voltooid en vanaf 3 februari gaan de ruim 700 Hengelose ambtenaren werken vanuit het nieuwe stadhuis. Deze naderende verhuizing is natuurlijk hét moment om een nieuwe visuele identiteit voor de gemeente Hengelo in te voeren. De huidige huisstijl is inmiddels 30 jaar oud en werd dus nog ontworpen in het analoge tijdperk. De nieuwe huisstijl kent een frisse, herkenbaar Hengelose uitstraling en is beter geschikt voor online toepassingen.

Het DNA van de stad
Het vertrekpunt voor de nieuwe huisstijl is het DNA, het Verhaal van Hengelo, geweest. In 2017 en 2018 is met honderden Hengeloërs gesproken. Op basis van hun input is het DNA van de stad als volgt samengevat: Hengelo is betrokken en leefbaar, vindingrijk en vaardig, idealistisch en praktisch. Om hiermee een herkenbare link te creëren, heeft het wapen van Hengelo in gestileerde vorm een prominente plek gekregen in het nieuwe logo. De symboliek in het wapen sluit goed aan bij de Hengelose kernwaarden. Het is een combinatie van het landschappelijke, gesymboliseerd door het koren, en het stedelijke/industriële, gesymboliseerd door de bijenkorf. De twee worden gescheiden door de beek.

Kleurstelling
De blauw/gele kleuren uit de nieuwe huisstijl zijn een afgeleide van het wapen van Hengelo, waarbij de gele kleur goud symboliseert. Deze twee kleuren zijn vertaald naar twee nieuwe primaire huisstijlkleuren: blauw en geelgoud. Hierbij is het blauw wat donkerder geworden, zodat het logo zelfs in één kleur voldoende contrast biedt. De gele kleur gaat meer richting het oorspronkelijke goud.

Aanbesteding
De opdracht werd door de gemeente als volgt geformuleerd: 'Creëer een nieuwe visuele identiteit voor de gemeente Hengelo. Vertaal dit in een digitaal huisstijlhandboek met instructies voor het gebruik van de nieuwe huisstijl in de verschillende communicatie-uitingen en huisstijldragers.' Negen bureaus uit de regio hebben meegedaan aan de aanbesteding en hun ontwerpen gepresenteerd aan de selectiecommissie. De commissie, met daarin onder meer vertegenwoordigers uit de raad en het college, heeft uiteindelijk unaniem gekozen voor het ontwerp van de designers van Creative Bastards uit Enschede.

Investering
De gemeente investeert 30.000 euro voor het doorvoeren van deze wijziging. Het gaat hierbij om de kosten voor het ontwerp, de verdere uitwerking hiervan en het samenstellen van het digitale huisstijlhandboek. Maar ook om de voorbereiding in de afgelopen maanden wat betreft de implementatie van de huisstijl op diverse dragers zoals briefpapier, website, dienstkleding, wagenpark, gemeenteadvertentie, vlaggen, bewegwijzering, borden, nieuwsbrieven etcetera. Met de invoering van de nieuwe huisstijl komt een eind aan de huidige stijl die op 2 januari 1990 werd ingevoerd.

Meer berichten