Foto:

Schreijer slaat groot alarm over jachtgebieden

MARKELO - In het vuur van de stikstofdiscussie moeten we heel goed oppassen dat we niet ongemerkt de jachtgronden in de mooie gebieden van ons land kwijtraken aan mensen met heel veel geld.

CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik sloeg zaterdagmiddag groot alarm tijdens de nieuwjaarsreceptie van de Twentse Jagers bij zalencentrum De Poppe.

Volgens Schreijer zijn er in Nederland mensen met heel veel geld. "Grond is de beste geldbelegging. Door het hanteren van een veel te hoge stikstofnorm is er voor veel boeren geen toekomst meer. Zij moeten hun gronden verkopen en vooral in de mooie gebieden van ons land als Twente en de Betuwe zijn die gronden zeer in trek bij mensen met een dikke portemonnee. Zij kunnen straks aan de jacht blijven doen op hun eigen grond, terwijl die gebieden voor de gewone jagers gesloten worden. Maar ook voor de wandelaars en de fietsers."

Als schrijnend voorbeeld noemde ze een 82-jarige jager in de omgeving van Amsterdam. "Na een leven lang gejaagd te hebben, moest hij een beschamende vragenlijst invullen om zijn wapens te behouden. En toen het eindelijk zo ver was, kon hij in zijn eigen omgeving niet meer op jacht omdat alle jachtgronden waren opgekocht door Fentener van Vlissingen." Schreijer deed een dringende oproep aan de plaatselijke, provinciale en landelijke bestuurders om deze zeer ongewenste ontwikkelingen tegen te houden. "Het lijkt een discussie om de stikstof, maar in feite is het een gevecht om de grond."

Schreijer vond de houding van de Nederlandse regering veel te soft. "Premier Rutte moet in Brussel veel harder aan de bel trekken om de Nederlandse belangen te verdedigen. Bondskanselier Merkel deed dat wel. Zij eiste de tijd tot 2021 om de sjoemelsoftware in de Duitse auto-industrie aan te pakken en kreeg het ook. Pas de stikstofwetgeving niet naar de letter maar naar de geest toe om knelpunten in alle redelijkheid op te lossen."

Meer berichten