Foto:

Column: Feestmaand

HENGELO - December is voor mij een echte feestmaand. Eerst natuurlijk de dagen voor Sinterklaas, de voorpret van gedichten en het maken van surprises. Geleidelijk aan je voorbereiden op de kerstdagen, maken van kaarten of deze gewoon kopen, de speciale kerstzegels kopen en dan verzenden. Dit alles is voor mij een moment dat het tot me doordringt: Kerstmis komt er aan.

Enkele weken geleden stond in een regionaal dagblad dat een grootgrutter geen "kerst"-folder uitgaf maar een "feest"-folder met aanbiedingen voor de "feest"-dagen eind december. In het artikel stond te lezen dat de schrijver: "het zo zielig vond voor de Christenen".

Ik vroeg mijn buurvrouw wat ze van die uitspraak vond omdat die nog regelmatig naar de kerk gaat en ze zichzelf "christen" noemt. Voor haar was het einde van december een feest. Een feest ter herdenking van de geboorte van Jezus Christus. De geboorte van Jezus Christus betekent licht voor haar. De duisternis heeft niets goeds te brengen, maar "het feest van het licht" geeft mensen energie, maakt mensen blij.

Ze vond het eigenlijk niet belangrijk dat er "feest"-maand op stond want het is een feest. Ze vertelde dat ze zich wel stoorde aan mensen die te pas en onpas in de media riepen, "O, mijn God, wat is dat nu" , "God mag het weten", "God wat heerlijk" of "God wat oneerlijk". Zijn dat dan gelovige mensen of bedoelen ze het niet positief. Volgens mijn buurvrouw is kerst afgeleid van het woord Christus, en het woord "mis" van een christelijke kerkviering. Dus gewoon: Kerstmis…

Borbala, Correspondent

Meer berichten
 
Auto zoeker