Foto:

Europees geld CO2-reductie

HENGELO - Het terugdringen van stikstof is een belangrijk speerpunt voor de overheden. Ook in Twente zijn we volop bezig met CO2-reductie. Een drietal innovatieve projecten krijgt nu Europese subsidie om aan deze doelstelling te werken.

Twente is een innovatieve regio, waarbij ook duurzaamheid niet mag ontbreken. In totaal investeren de provincies Overijssel en Gelderland samen met het Rijk en Europa 4,7 miljoen euro in een drietal projecten in Oost-Nederland.

Slimme energie
De drie projecten zijn bijzonder divers. Zo is er een project om vraag en aanbod van energiebronnen aan elkaar te koppelen. Het project Smart Energy Grid regio Nijmegen' ontwikkelt een systeem dat, door slimme keuzes, de energievraag koppelt aan het aanbod van verschillende energiebronnen (elektriciteit, warmte, groen- en waterstofgas). Het systeem, een zogenaamd "smart grid", geeft sturing aan energietransport, omzetten van energie in andere soorten energie of opslaan van energie. De sturing van het energiesysteem vindt plaats op basis van verschillende gegevens zoals: kosten, opbrengsten, leveringszekerheid en duurzaamheid.Het consortium bestaande uit ARN (Weurt), Modderkolk Projects & Maintenance (Wijchen), Elestor (Arnhem), Oostendorp Apparatenbouw (Tiel), IF Technology (Arnhem) en Universiteit Twente (Enschede) ontvangt een totaal subsidiebedrag van € 405.486. De totale kosten bedragen € 902.729.

Andere projecten
Het tweede project omvat het opslaan van energie in microgrids door middel van een vliegwiel. Hier zijn onder meer Thales, de Universiteit Twente en Saxion Hogeschool betrokken. Zij ontvangen ruim € 1.433.004. Het laatste project omvat de bouw van een 'smart tiny lab' voor systeemintegratie in de bouw. Een proeftuin voor bedrijven die duurzame panden willen realiseren in de toekomst.

Meer berichten
 
Auto zoeker