Foto:

Luisteren naar kunst

DIEPENHEIM – Kunstenaars Harm van den Berg en Sjoerd Westbroek geven zondagmiddag 1 december gratis bij te wonen presentaties van hun werkperiodes bij Kunstvereniging Diepenheim. Van den Berg nodigt uit tot de geluidswandeling "Het ongehoorde landschap" door Diepenheim en omgeving, en aansluitend verzorgt Westbroek een lezing korte essays.


Beide kunstenaars verbleven, afzonderlijk van elkaar, in 2018 enkele maanden in Diepenheim. Ze deden intensief onderzoek naar het landschap en werkten samen met inwoners van het Stedeke. De onderzoeken en presentaties zijn tot stand gekomen vanuit het Artist-in-Residence-programma van Kunstvereniging Diepenheim, in samenwerking met Werkplaats Diepenheim en het Mondriaan Fonds.

Geluidswandeling
In het werk van Harm van den Berg spelen de begrippen natuur en landschap een belangrijke rol. Zijn onderzoek in Diepenheim richtte zich op het geluid van verborgen natuurlijke verschijnselen. Tijdens zijn verblijf maakte Van den Berg dagelijks dezelfde wandeling en gebruikte dit om een brug te slaan tussen het wetenschappelijk onderzoek en de directe ervaring van het landschap. Vaak nam hij een geluidsrecorder mee om verborgen geluiden te verzamelen zoals groeiend maïs, zingende mieren en parende egels, maar ook uitingen van het dagelijkse, culturele leven van de Diepenheimers zelf. De uitkomst van zijn verblijf is de geluidswandeling "Het ongehoorde landschap", langs exact diezelfde route. Als wandelaar word je meegenomen in een verhaal van verborgen werelden; Van den Berg laat je op een geheel nieuwe manier naar de omgeving kijken.

Lezing
Naar aanleiding van zijn verblijf in Diepenheim heeft Sjoerd Westbroek korte essays geschreven, deze omvatten observaties en gedachten over plekken of ontmoetingen in en rond Diepenheim. Alledaagse handelingen vermengen met de artistieke praktijk, dagelijkse gegevens blijken aanleiding tot bespiegelingen over grotere vragen zoals onze relatie met de natuur, ontwikkelingen in de samenleving en de rol van de individuele kijker. De teksten zijn teder, intiem en bespiegelend, maar soms ook kritisch of politiek getint. De lezing vindt plaats rond een tafel die is ontworpen als ontmoetingsplek, waar er naast luisteren ook ruimte is voor gesprek.

Programma
Om 13.00 uur start de inloop, met om 13.30 uur de geluidswandeling. Het programma duurt tot circa 17.30 uur. Deelname aan deze middag is gratis. Aanmelden voor één of beide presentaties kan via info@kunstvereniging.nl o.v.v. Harm van den Berg en/of Sjoerd Westbroek. Zie: www.kunstvereniging.nl.

Meer berichten