Foto:

Borne eert vergeten bevrijders

BORNE - In 2020 is Nederland 75 jaar bevrijd. Met uiteenlopende activiteiten wordt in Borne groots aandacht besteed aan vrijheid en de bevrijding van Borne op 3 april 1945. De komende tijd worden de onderdelen van dit programma toegelicht. De gemeente kijkt nu al uit naar een mooie tijd met veel activiteiten rond het thema vrijheid.

In 2020 vieren we 75 jaar leven in vrijheid. Vrijheid die we te danken hebben aan de inzet van onze bevrijders. Deze bevrijders herdenken en bedanken we nog eens royaal in 2020. Echter, gebleken is dat cavalerie-eenheden nauwelijks tot nooit in aanmerking komen voor een feestelijk onthaal in bevrijde steden en dorpen. Stichting Vergeten Bevrijders wil deze vergeten eenheden alsnog de waardering geven die zij verdienen in de gemeente Borne. De regio Oost-Twente is bevrijd door Britse divisies. Het oostelijke deel door de Guards Armoured Division en het naastliggende westelijke deel door de 43rd Wessex Infantry Division. De Wessex Divisie kreeg ondersteuning van pantserbataljons zoals de 1st Royal Dragoons, een verkenningsbataljon en The Nottinghamshire Sherwood Rangers Yeomanry, een tankbataljon. "Vreemd genoeg worden deze cavalerie-eenheden niet genoemd in de lokale geschiedschrijving van Borne. Men meende dat ze deel uitmaakten van de infanterie, het Dorsetshire Regiment, dat samen met hen op 3 april 1945 Borne binnentrok", aldus Stichting Vergeten Bevrijders.

Onthulling straatnamen
Op initiatief van Wim Geul en Hans Pol van de stichting, heeft de gemeente Borne besloten, de 'vergeten bevrijders' alsnog te eren. Er zullen twee straten naar deze cavalerie-eenheden worden vernoemd. De straatnamen Royal Dragoons en Sherwood Rangers worden feestelijk onthuld.

Festiviteiten
Vertegenwoordigers van de beide regimenten zijn uitgenodigd voor de geplande festiviteiten, waarbij ook de Britse ambassade vertegenwoordigd is. De stichting wil de vergeten bevrijders op waardige wijze onthalen van 2 tot en met 4 april 2020. Rondom de onthulling van de straatnamen wordt een feestelijk programma gepland, met onder andere: een bevrijdingsconcert door Fanfarekorps 'Bereden Wapens', een optreden van Koperkwintet 'Bereden Wapens' en de Bornse Harmonie, in aanwezigheid van een Leopard- en/of Centuriontank. Ook is er tijdens deze dagen straattheater in Borne. Omdat er voor de festiviteiten en ontvangst van de regimenten geld nodig is, zijn giften zeer welkom. Het initiatief ondersteunen kan door een bedrag over te maken op NL 26 RABO 0341 4598 60, BIC: RABONL2U, t.n.v. Stichting Vergeten Bevrijders. Op de hoogte blijven over de invulling van het programma kan via www.vergetenbevrijders.nl.

Meer berichten
 
Auto zoeker